Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Iscjeliteljska snaga poezije i likovnih radova Sonje Kačan

O umjetnosti kao najučinkovitijoj mentalnoj terapiji napisani su brojni eseji, studijski radovi, proučava se kao zasebna znanstvena kategorija, a u posljednja tri desetljeća i kod nas se ekspanzivno šire tečajevi pod egidom art therapy.

Sinergiju umjetnosti i terapije jednom je rečenicom opisao (i sve rekao!) i katalonski slikar Joan Miró poručivši da „Jednostavna linija naslikana kistom može voditi prema slobodi i sreći!“. A kolika je uistinu iscjeliteljska moć u umjetničkom izričaju pokazala je u petak navečer izložbom slika “Dah prirode” u Domu na žalu i Sonja Kačan iz Preka.

Prema vlastitom priznanju, u slikanju je pronašla neki mir koji je imao smisla. A najveću podršku u tome imala je u obitelji i slikaru Tomislavu Košti.

-Mislim da je dobri Bog čuo vapaj i doveo na moj put Tomislava i njegovu želju da nauči prešku čeljad slikati. Ja sam se uključila u tečaj slikanja na nagovor muža. Bila sam u dilemi je li to za mene…. Idem, pa što bude, mislila sam!, ispričala je na otvorenju izložbe Sonja Kačan.

O njezinu radu, napredovanju i blagotvornom učinku u pronalaženju izlaza iz teških životnih situacija govorili su i mentor Tomislav Košta i obiteljski prijatelj, psihijatar dr. Vitomir Višić, ustvrdivši da “Sonja Kačan svojim primjerom pokazuje da uvijek postoji bolje sutra, a jedan od najdjelotvornijih načina da se to otkrije upravo je terapija slikanjem. U Sonjinom slučaju i pisanjem!”.

Na Sonjinu upornost da se ne preda nego hrabro uhvati u koštac sa životnim nedaćama osvrnuo se otvarajući izložbu i načelnik Općine Preko Jure Brižić. Istaknuo je da je posljednjih 30-ak godina kulturni i društveni život Preka bio nezamisliv bez doprinosa Sonje Kačan te kako se nada da prva samostalna izložba nikako neće biti i posljednja.

-Ono što me posebno zadivljuje kod naše Sonje jest to da u njoj nikada nije bilo trunke zla i negativnih misli ni za koga. Slijedila je svoj put, tiha, mirna, nenametljiva, uporna i uvijek prisutna. A to je osobina velikih ljudi, dodao je.

U programu otvorenja, koji je vodila Diana Sorić, sudjelovale su Ženska klapa Lavandiere, Udruga žena Luzor, Marta Lončar i Karmen Gregov.

Izložba “Dah prirode”, na kojoj se Sonja Kačan predstavlja sa 26 ulja na platnu, može se razgledati do 5. srpnja, svaki dan od 18 do 22 sata.