Od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno paljenje vatre na otvorenom

Od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno paljenje vatre na otvorenom

Na području Zadarske županije, od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima, gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima.

Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su za prirodu i okoliš koji nas okružuju.

Da bi se izbjegle posljedice, građani se pozivaju da svojim savjesnim ponašanjem smanje mogućnosti pojave požara na najmanju moguću mjeru kako bi se na taj način zaštitili ljudski životi i spriječilo počinjenje materijalne štete, a time angažiranje ljudskih i materijalnih snaga u gašenju požara svelo na najmanju moguću mjeru.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara; spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i sl.

Za kršenje Odredbe o zabrani paljenja suhe trave, korova i biljnog otpada, odnosno loženja vatre na otvorenom u navedenom razdoblju propisane su visoke kazne. Na temelju Zakona o zaštiti od požara, za one koji izazovu požar propisane su još veće kazne.

Osoba koja izazove požar kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj, a nepromišljenim radnjama može se počiniti i kazneno djelo „Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ za koje se može izreći i zatvorska kazna.