Ministarstvo gospodarstva uvrstilo Aglomeraciju Preko – Kali na listu prioriteta za sufinanciranje

Ministarstvo gospodarstva uvrstilo Aglomeraciju Preko – Kali na listu prioriteta za sufinanciranje

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvrstilo je projekt Aglomeracija Preko – Kali na listu prioriteta za sufinanciranje iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027.

Prije samog pokretanja postupka izravne dodjele bespovratnih sredstava, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao Posredničko tijelo razine 1 provelo je postupak prioritizacije i odabralo 15 projekata u okviru Prioritizacijskog poziva na dostavu projektnih prijedloga od 9. siječnja 2024.

Projekti koji su zadovoljili nužne uvjete, ocjenjivani su sustavom bodovanja, a među njima je i projekt Rekonstrukcija i dogradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Preko – Kali, koji je prijavila komunalna tvrtka Općine Preko – Otok Ugljan d.o.o.

Općinski načelnik Jure Brižić podsjeća da se projekt aglomeracije počeo razvijati 2014. i 2015. godine te da se napokon privodi kraju, što za Kali, Poljanu, Sutomišćicu i Lukoran znači rješavanje vodno-komunalne infrastrukture.

– Dokumentaciju pripremamo punih deset godina. Ishodovale su se sve potrebne građevinske dozvole, a nakon što potpišemo ugovor u Ministarstvu gospodarstva, slijedi raspisivanje svih potrebnih natječaja, ističe.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 37,807.470 eura, a prihvatljivi troškovi bez PDV-a 29,578.263 eura. Iznos bespovratnog sufinanciranja iznosi 21,633.542, odnosno 73,14 posto.

Projektima koji su prioritizacijskim postupkom ostvarili najviše bodova redoslijedom bodovne prioritetnosti, omogućit će se prijava za sufinanciranje projektnog prijedloga kroz postupak izravne dodjele bespovratnih sredstava do iscrpljenja financijske omotnice, navodi se na mrežnoj stranici Ministarstva gospodarstva.