Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U akciji Dan narcisa Ugljanci i Pašmanci prikupili 3485 eura

U humanitarnoj akciji Dan narcisa, posvećenoj borbi protiv raka dojke, koja se ove godine održala pod motom „Zdravlje – moja zlatna medalja“, Ugljanci i Pašmanci prikupili su 3485 eura.

Ovogodišnji domaćin tradicionalne akcije za otoke Ugljan i Pašman KUD Bokolje iz Dobropoljane ugostio je Udrugu Điran iz Ugljana, Udrugu žena Sv. Fume iz Sutomišćice, KUD Sv.Ante iz Lukorana, Udrugu žena Luzor iz Preka, Udrugu Kančuolica iz Kali, KUD Kukljica iz Kukljice, KUD Nevijana iz Neviđana, Udrugu Modus Vivendi iz Pašmana i KUU Kunjka iz Tkona. Akciju je podržao i Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Vesna Benić, inicijator akcije za Ugljan i Pašman, istaknula je da cilj akcije nije samo prikupljanje dobrovoljnih priloga koji su namijenjeni za uređaj za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika u Općoj bolnici Zadar, nego prilika da se još jednom žene podsjeti na važnost redovitih mamografskih i ultrazvučnih pregleda.

-Edukacija žena, odaziv na redovite preglede, informiranost o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, kojim se smrtnost smanjuje za 15 do 20 posto, promoviranje i širenje informacija o raku dojke uvjeti su za što ranije otkrivanje te zloćudne bolesti, i to u fazi dok je još izlječiv, kazala je Benić te poručila da je zadaća svih nas da se međusobno podsjećamo na to što žena treba znati i može napraviti i sama, a to su mjesečni samopregled dojke, godišnji klinički pregled i redovita mamografija.

Svi koji se žele naknadno priključiti ovoj javnozdravstvenoj akciji dobrovoljne priloge mogu uplatiti na IBAN HR1323600001500051495 s naznakom Europa Donna Zadar.

Glavni organizator akcije za Zadarsku županiju je Udruga Europa Donna Zadar te zadarska Liga protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Fotografije Maja Dešpoja