Rječnik Mercedes Barić dao velik doprinos prebogatoj priješkoj kulturnoj baštini

Rječnik Mercedes Barić dao velik doprinos prebogatoj priješkoj kulturnoj baštini

U prepunoj velikoj dvorani POU Dom na žalu u Preku, u subotu poslijepodne predstavljen je Rječnik govora mjesta Preka autorice Mercedes Cede Barić.

Objavljen sredinom studenoga prošle godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru, rječnik je pobudio velik interes ne samo Prečana u Preku, nego diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Kako je naglasio u pozdravnom govoru dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, “rječnik već dva mjeseca putuje diljem Hrvatske, poslan je u mnoge europske zemlje, ali i u Australiju i Sjedinjene Američke Države”.

Ne čudi stoga ni iznimno velik interes za promociju, odnosno predstavljanje djela kojim je autorica dala “značajan doprinos vrednovanju, ali i razumijevanju prebogate priješke kulturne baštine”, smatra urednik i recenzent prof.dr.sc. Ivica Vigato.

Navodeći brojne primjere, istaknuo je da je autorica, rukovodeći se kulturološkim načelom, u rječnik ugradila i neke druge sadržaje te se trudila da leksik pokriva sva područja društvenoga života”.

O rječniku Mercedes Cede Barić te općenito o značaju i značenju rječnika mjesnih govora i dijalekata, govorio je i recenzent dr.sc. Josip Lisac, podsjetivši da “mnogim takvim rječnicima autori nisu jezikoslovci, ali je važno je da se rječnici pojavljuju, uz golem napor sastavljača, ali i onih koji im na različite načine pomažu u radu”.

Autorica, Mercedes Ceda Barić, koja je 40 godina vrijedno i uporno skupljala riječi, izraze, pojmove svoga mjesta i time napravila jasnu distinkciju između Preka i susjednih mjesta na Ugljanu, zahvalila je svima koji su joj bili podrška te na bilo koji način pomogli u stvaranju rječnika.

-Zahvaljujem svima, a ponajviše svome nećaku Vlatku Dorkinu, koji je uz mene možda i najzaslužniji da je rječnik sada pred vama. Nakon što smo rukopis predali uredništvu Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Vlatko je nastavio raditi i skupljati nove riječi tako da već pripremamo nadopunu objavljenog rječnika, najavila je Ceda Barić.

Uz recenzente, na rječniku su radili lektori Mate Čačić, Marija Šoša, Tea Vidaić i Marija Rušev, koja je zaslužna i za akcentuaciju, a kratice je napravila sama autorica.

U popratnom programu predstavljanja rječnika sudjelovali su Udruga žena Luzor, Marina Marčelić, Evelin Dorkin Gregov i Karmen Gregov, a voditeljica je bila Vesna Benić.

Promocija je održana pod pokroviteljstvom Općine Preko i TZO Preko, a u organizaciji POU Dom na žalu i Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Kako je bilo na predstavljanju, pogledajte u FOTOGALERIJI