ARCHIPELAGO Uskoro još dva filma, web stranica, a priprema se i razvoj gastro i kulturnog turizma

ARCHIPELAGO Uskoro još dva filma, web stranica, a priprema se i razvoj gastro i kulturnog turizma

S dvije lanjske nagrade Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije te drugom nagradom za turistički film dobivenom na uglednom Međunarodnom festivalu turističkog filma ART & TUR u Portugalu, devet udruženih turističkih zajednica sa 13 otoka zadarskog arhipelaga ambiciozno je ušlo u 2024. godinu.

U projektu aktivnog turizma otoka zadarskog arhipelaga ArchipelaGO udruženo je devet turističkih zajednica: Preko, Sali, Pašman, Kali, Kukljica, Tkon, Božava i Silba te zadarska turistička zajednica s otocima Ižom, Ravom, Olibom, Premudom, Molatom i Istom.

Udruživanje otočnih turističkih zajednica nije počelo jučer niti su nagrade za projekte udruženih otočnih turističkih zajednica došle preko noći, ističe se u priopćenju Udružene turističke zajednice Zadarskog arhipelaga.

Ivana Čarić

-U vrijeme koronakrize bili smo zatvoreni u turističke urede. Bilo je to vrijeme koje je testiralo naše mogućnosti, dodaje direktorica Turističke zajednice Općine Sali i koordinatorica Udružene turističke zajednice Zadarskog arhipelaga Ivana Čarić, „pa se tako rodila ideja da se udružimo na razini arhipelaga. To nam je udruživanje otvorilo brojne mogućnosti koje prije nisu postojale“.

-Ideja o udruživanja svidjela se svima, pa smo odlučili napisati sporazum i udružiti naše otoke, prisjeća se Čarić te napominje da, iako je iz HTZ -a nakon čitanja sporazuma došla dobronamjerna kritika da je previše TZ-ova predloženo za udruživanje, a time i mnoštvo ljudi u koordinaciji projekta, nisu htjeli odustati od projekta.

Nakon drugog čitanja sporazuma, potkraj 2020. otočne turističke zajednice napokon su formalizirale udruživanje i započele s aktivnostima. A to je, drugim riječima, značilo apliciranje otočnih turističkih projekata na natječaje Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije, ali i na natječaje drugih ministarstva i ustanova. Svaki put s uspjehom i s odobrenim sredstvima za projekte.

-U napisanom sporazumu uključili smo outdoor aktivnosti, gastronomiju, nautiku i sve drugo, ali smo ipak krenuli s razvojem outdoor turizma. Bio je to logičan potez, jer u arhipelagu imamo mnoštvo staza za takve aktivnosti, objašnjava Čarić.

Razvoj outdoor turizma zadarskog arhipelaga bio je prvi projekt udruženih otočnih turističkih zajednica, koji se u svoje tri godine postojanja i trogodišnju fazu razvoja pokazao i još pokazuje prilično uspješnim i prepoznatljivim.

Najprije je objedinjena ponuda cijelog zadarskog arhipelaga, pa su predstavljeni prvi turistički proizvodi oslonjeni na sintagmu održivog turističkog razvoja: bike, trail i kajak. Nakon godinu dana detekcije stanja na terenu, pokazalo se da otoci zadarskog arhipelaga imaju više od 500 kilometara pješačkih i drugih staza, od kojih su mnoge bile u zapuštenom stanju.

Obilazak staza, njihovo čišćenje i markiranje, bio je osnovni posao s paralelnim angažmanom produkcijske kuće Level 52 iz Labina, koja je u skladu s turističkim proizvodima projekta ArchipelaGO napravila tri tematska filma, Bike, Trail i Kayak, a upravo je prošlogodišnji film Bike dobio nagradu u Portugalu i ucrtao otoke zadarskog arhipelaga na outdoor i cikloturističku kartu Europe.

-Trail izlazi na proljeće, a film Kayak neposredno pred sezonu, najavljuje nove turističke filmove direktorica Čarić, kao i izradu web stranice koja će na jedinstvenom online prostoru ujediniti otoke i mjesta zadarskog arhipelaga.

-Sve drugo ne bi imalo previše smisla. Moramo imati našu web stranicu koja bi sve povezala u jednu priču, ističe.

Outdoor aktivnosti ovog projekta su u zadnjoj godini realizacije, a iza udruženih otočnih turističkih zajednica ostale su, među ostalim, uređene i markirane trail staze, njihov GPS trag i tri karte aktivnog turizma: pješačke i biciklističke staze Ugljana, Pašmana i Dugog otoka. Na proljeće će još izaći karta manjih otoka, čime će biti pokriven cjelokupan prostor zadarskog arhipelaga.

Ove se godine također planira odraditi signalizacija svih biciklističkih staza, odnosno postavljanje više od 200 znakova. Druge razvijene outdoor aktivnosti uključuju još speleološka istraživanja, a jedno je već odrađeno na Dugom otoku.

-Ako nećemo ništa drugo raditi na tim lokalitetima, onda barem želimo napraviti mapu sa špiljama kojih je zaista puno. One će biti evidentirane i u Hrvatskom speleološkom savezu. Dio poslova odradit će se i na uređenju penjališta, na isti način na koji su već uređena penjališta na otoku Ugljanu i Dugom otoku, dodaje.

-Ova nam godina zapravo predstavlja završetak outdoora, a onda krećemo u gastronomiju i kulturu. Tu ideju još razrađujemo, ali za početak želimo evidentirati sve lokalne OPG-ove. U obzir dolazi sve što je lokalno i što se proizvede na otoku, i to od maslinovog ulja i marmelada do sireva, ali i suvenira, otkriva direktorica TZO Sali za godinu u kojoj će udružene turističke zajednice zadarskog arhipelaga napraviti sljedeći korak u brendiranju destinacije.

A već dosad, prvi su koraci bili masivni i impresivni. Svedeni na jezik turističke statistike, oni predstavljaju stalan porast noćenja i dolazaka turista na otočne destinacije u predsezoni i posezoni, što je bio jedan od najvažnijih ciljeva udruživanja.

Zato će budući razvoj gastro i kulturnog turizma – posebno istraživanje te izrada karte arheoloških lokaliteta cijelog arhipelaga, pored već razvijenih outdoor aktivnosti – donijeti otocima dodatnu kvalitetu i novu turističku priču. Sve je zapravo rečeno kada je godišnja nagrada HTZ-a za aktivni turizam 2023. došla u ruke direktorice Čarić.

-Mnogi su sumnjali da puno otočnih turističkih zajednica neće moći zajednički funkcionirati, ali su se takve procjene pokazale netočnima. Bili smo ponosni kada smo dobili nagradu, posebno zato što nas je u cijeloj priči prepoznala struka, kaže.

Sve udružene otočne turističke zajednice pokrivaju mnoštvo aktivnosti i manifestacija koje su ih opsegom, brojem sudionika i dinamikom, već znatno prerasle. U TZO Sali, pored direktorice Ivane Čarić radi još Lucija Grbin, a ista je situacija i u drugim otočnim TZ-ovima gdje radi jedno ili dvoje ljudi.