Umro je Slavko Govorčin, čakavski pjesnik i autor “Rekvijema za 16 lavandijera”

Umro je Slavko Govorčin, čakavski pjesnik i autor “Rekvijema za 16 lavandijera”

U 96. godini, danas je u Zadru preminuo književnik Slavko Govorčin iz Maloga Iža.

Široj javnosti najpoznatiji je po pjesmama pisanima na iškoj čakavštini, koje je počeo objavljivati u Zadarskoj reviji 1983. Osim poezije, pisao je pripovijetke, satire, humoreske, scenarije, drame. Desetak je pjesama uglazbljeno, a za tekst pjesme “Sušna zikva na školju” dobio je 1985. prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Uz Joju Ricova i Antu Tonija Valčića, Slavko Govorčin bio je među prvim pjesnicima koji su 1991. godine nastupili na pjesničkoj manifestaciji Večer na Brižićevin dvuoru u Preku, a iste godine s Ivom Nižićem napisao je glazbeno-scensko djelo “Rekvijem za 16 lavandijera”.

Autor je scenarija za film “Na kraju stoljeća”, koji je na međunarodnome festivalu kratkometražnog filma u Bilbaou u Španjolskoj 1990. dobio prvu nagradu.

Surađivao je u Zadarskoj reviji (1989.), Narodnom listu (1991.), Zadarskoj smotri (1994.–98.), zbornicima Suvremena čakavska poezija zadarskoga kruga (1992.), Roman Jelić, Pregršć zapisa o Malin Ižu (Zadar 1997.).

Od 1992. objavljivao je u Slobodnoj Dalmaciji čakavsku kolumnu Naporuk z školja. Jezikoslovac i slavist Božidar Finka ocijenio je Govorčinovu poeziju “najčakavskijom u zadarskome pjesničkom krugu”.

Fotografija Jure Mišković/Cropix