MARATON ZADAR – PREKO Rekordan broj prijavljenih, u Preku fešta za sve sudionike i posjetitelje

MARATON ZADAR – PREKO Rekordan broj prijavljenih, u Preku fešta za sve sudionike i posjetitelje

U subotu 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, održat će se tradicionalni plivački maraton Zadar – Preko.

Posebnost ovoga, 51. maratona jest u tome što će se prvi put nakon 1976. godine plivati od Zadra do Preka, a ne obratno.

Plivački klub Zadar, kako je pojasnio na konferenciji za novinare u Zadru trener u PK  Zadar Željko Olujić, time je odao počast Općini Preko, dugogodišnjem partneru, koja je nakon prošlogodišnjeg „okruglog”, pedesetog maratona, poželjela dočekati plivače na sljedećem. Stoga će za dva dana u Preku biti organizirana prava fešta s besplatnom hranom, glazbom uživo, dobrom zabavom za sve plivače i posjetitelje.

– Start maratona dugog 4700 metara predviđen je u 9 sati te prve plivače u Preku očekujemo prije 10. Zasad je preko stranice stotinka.hr stiglo 230 prijava iz 10 država, iz SAD-a, Iraka i Australije, Češke, Francuske, Italije, Portugala, Slovenije, Švicarske i Ukrajine, od čega oko 160 u muškoj i 70 u ženskoj konkurenciji. To je rekordan broj natjecatelja, a očekujemo da ćemo ih do zaključenja prijava imati i nešto više, dodao je.

Kada se maraton 1976. godine plivao iz Zadra do Preka pobijedio je Srđan Benković, drugi je bio Josip Ećo Vlahović, a treći Davor Vidaković.

-Od prijavljenih natjecatelja za sada je najmlađa 11-godišnja Adriana Knežević, najstariji 73-godišnji Ivica Čulina. Troje prvoplasiranih uz pehar će dobiti i novčanu nagradu, najavila je trenerica Danijela Kurtin.

Budući da je vremenska prognoza za 5. kolovoza iznimno loša, novinare je zanimalo hoće li se natjecanje odgoditi.

– Natjecanje se odgađa samo u slučaju grmljavinskog vremena ili ekstremno visokih valova. U tom slučaju start se može odgoditi za 10, a zatim za 11 sati, a ako bi i tada vremenske prilike još uvijek bile nepovoljne, glavni sudac može ga odgoditi za sljedeći dan. Do sada se nikada nije dogodilo da je maraton bio otkazan, a pamtimo da se 1988. odgodio za tjedan dana, rekao je Olujić.