Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Izvorna klapska pjesma do posljednjega mjesta ispunila Brižićev dvor

Kao što se i očekivalo, drugi susret klapa u Brižićevom dvoru u Preku “Piva klapa ispo’ volta” ispunio je do posljednjeg mjesta  to omiljeno mjesto svih generacija Prečana i njihovih gostiju.

Kao što je napisao Jakša Fiamengo, a podsjetila nas voditeljica programa Jelena Rušev Mogilevskijm “Klapska pjesma prati nas u vremenu koje su nam ostavili oni prije nas. Čini nas da zidamo svoj život poput prapovijesnih gomila. Da trajemo i da nas svojim darom klapska dalmatinska pjesma učvršćuje u vjeri da ni mi ni ona u vremenu nismo bez vremena. Da je život bonaca i kad nije. Da zato što nije bonaca upravo zato i jest život. Da smo svoji gdje jesmo. Da nismo uzalud na ovome svijetu. Da smo ljudi od pjesme. Krug od pjesme.”

Domaćice večeri, Ženska klapa Lavandiere iz Preka, ugostile su mlade klape Feral i Lantina iz Zadra i ugljansko-pašmansku Balinieru te Žensku klapu Zikva iz Pašmana.

Osim klapskoj pjesmi i njenim interpretatorima, večer “Piva klapa ispo’ volta” odala je priznanje i glazbenim pedagozima, voditeljima klapa kao važnoj karici u lancu učenja, motiviranja i stjecanja vokalnih vještina, gajenja, čuvanja i promoviranja klapske pjesme.

Nada Smoljan profesorica je u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zadru, voditeljica je Mješovitog pjevačkog zbora Blagoja Berse, Ženske klape Lantina Glazbene škole, Mješovite dječje klape otoka Ugljana i Pašmana Baliniera te Vokalnog sastava Ars Cantabile. Kao glazbeni pedagog i voditelj postigla je zavidne uspjehe sa svim svojim vokalnim skupinama, osvajajući nagrade na domaćim i inozemnim glazbenim natjecanjima, čime pokazuje širok interes i kvalitetu izvedbi svojih sastava u različitim glazbenim žanrovima i izričajima, od klasičnog preko tradicionalnog klapskog do pop, rock, jazz i gospela.

Iva Mustać Klarić, profesorica glazbene kulture i umjetnosti, predano i s entuzijazmom radi više od dvadeset godina u sustavu odgoja i obrazovanja grada Zadra te diljem Zadarske županije u osnovnim i srednjim školama. Uz redovitu nastavu glazbe, posebno je posvećena radu s različitim vokalnim i instrumentalnim sastavima u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti učenika. Njena klapa Feral osnovana je 2011. pri Gimnaziji Vladimira Nazora te su članovi klape učenici srednje škole. Ove godine u travnju osvojili su zlatnu medalju i srebrnu diplomu na Međunarodnom festivalu glazbe u Firenci, a u grand finalu osvojili su drugo mjesto. Na 2. Susretu dječjih klapa ove godine u Omišu osvojili su srebrnoga grdelina.

Klapu Zikva vodi Stjepana Lukašević, mlada zadarska profesorica, pjevačica i voditeljica klapa. Osim Zikve, uspješno vodi i sama pjeva u Klapi Kapric, jednoj od najboljih, najuspješnijih i najnagrađivanijih ženskih klapa Zadra i okolice.

Žensku klapu Lavandiere vodi Milena Brižić. Dogodineće  klapa obilježiti 40 godina od osnutka. Unutar svih tih godina klapa je imala vremenskih prekida u radu, mijenjala je postav i voditelje. Nakon Darka Marđetka i Verice Nižić, 2017. godine umjetničko vodstvo klape preuzela je Milena Brižić, koja cijeli život pjeva u Crkvenom zboru sv. Cecilije i vodi ga od 2007. učeći i nadograđujući svoja znanja i vještine najprije uz časne sestre orguljašice, a potom i uz vrsne stručnjake, mentore, zborske i klapske voditelje maestra Ivu Nižića i maestra Ljubu Stipišića Delmatu, upijajući sve ono najbolje što takvi veliki učitelji mogu prenijeti, stasala i razvila se u jednu kvalitetnu i zrelu klapsku voditeljicu, a dokaz tome su iskazi pohvala i priznanja Klapi Lavandiere na svakom nastupu na kojem se pojave.