Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

33. Večer na Brižićevin dvuoru – poklon pjesničkoj riječi i pjesmi

U organizaciji TZO Preko, Matice hrvatske Preko, Društva hrvatskih književnika – Ogranak u Zadru, u suradnji s Maticom hrvatskom Čitluk (BiH), u 2. kolovoza održana je 33. Pjesnička večer na Brižićevin dvuoru u Preku.

Kako je u uvodu rekao prof. dr.sc. Robert Bacalja, “Skupili smo se na starome mjestu, gdje se nalazimo po trideset treći put. Još smo živi!  Tu smo među zidovima drevnog doma Brižićevih i obitelji koje žive u dvoru, obitelj Biloglav, Jurin, Čiklić  i obitelji iz Slovačke koja je u međuvremenu kupila u dvoru kuću, da se uz njihov blagoslov poklonimo pjesničkoj riječi i pjesmi, da oplemenimo ovaj trenutak naše svakodnevice i da se riječju naših pjesnika premjestimo u  njihove svjetove, u njihove misli, sne i sve strepnje, emocije, strasti,  ali i prostore ljubavi, njihove kulturne i prirodne krajolike, konačno u sve ono doživljeno i proživljeno koje nosi u njihovim stihovima i tekstovima iznimnu filozofsku i ljudsku refleksiju i snažnu poruku”.

Pjesnička večer na Brižićevin dvuoru počela je 1991. komemorirajući kulturnim programom tog ljeta uspomenu na tragični događaj unatrag stotinu godina, tj. stradanje 16 prečkih pralja (lavandijera na uzburkanom moru pred Prekom na Dušni dan 1891. godine.

-Evo, neka i ova večer bude spomen na njih i na sve naše drage koji više nisu s nama, poručio je Bacalja.

U programu su sudjelovali Mijo Bijuklić (Beč), Tonći Vlaho Lazibat (Dubrovnik, Zagreb), Vlatko Majić (Pag), Drago Šaravanja (Sydney, Zagreb) i Peter Tyran (Beč). Izbor iz poezije kaljskih pjesnika čitala je dramska umjetnica Milena Dundov, a u glazbenom dijelu nastupili su
Ženska klapa Uzorita iz Sukošana i Mijo Bijuklić (Beč).

Program su vodili Jelena Rušev Mogilevskij i prof. dr.sc. Robert Bacalja.

Sponzori su bili Općina Preko i Zadarska županija.