Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Izložba “U dvoje je lipše” – još jedna umjetnička posveta najdražem Ugljanu

Mnoge tzv. vikendaške obitelji toliko su se udomaćile na otoku da ih više nitko ne doživljava povremenim stanovnicima. Među njima su svakako obitelji Ferina, Kliman i Božičević, čiji su članovi, osobito sestre Đurđa (Ferina) i Božica (Kliman), svoj umjetnički rad utkale u ugljanski identitet.

Obiteljsku tradiciju i talent prenose i na mlađe generacije, a rezultat toga itekako je opipljiv i vidljiv na prvoj ovoljetnoj izložbi u Domu kulture Ugljan, gdje se od subote može razgledati izložba slika “U dvoje je lipše”, mame i kćeri – Đurđe Ferine i Antonije Božičević.

Obje umjetnice izlagale su već i samostalno i skupno u Zagrebu, Beču, Ugljanu i Preku, a na posljednjoj izložbi predstavljaju se recentnim radovima prepoznatljivoga izričaja za svaku ponaosob.

Slike Antonije FEBE Božičević pršte žarkim bojama, pronalazimo različite vesele likove ljudi i životinja, morske i urbane motive, kuće zamišljenih gradova i ulica. S druge, pak, strane, slike Đurđe Ferine donose koloristički i kompozicijski smiraj, a većina morskih motiva proizlazi iz ljubavi prema otoku Ugljanu, koji joj je neiscrpno nadahnuće.

Otvarajući izložbu, načelnik Općine Preko Jure Brižić istaknuo je upravo tu ljubav prema Ugljanu i nadahnuće otokom koje prati dvojac Ferina/Božičević.

-Koristim priliku da vam zahvalim i za ovu današnju i za sve prošle i buduće izložbe te cjelokupan umjetnički rad kojim ste naš otok obogatile i učinile ga poznatim, prepoznatljivim i priznatim i u drugim sredinama, dodao je.

Iako otvorenje izložbe (neshvatljivo!) nije privuklo veliku pažnju Ugljanaca, vjerujemo da će do 29. srpnja radove Đurđe Ferine i Antonije Božičević sa zanimanjem razgledati pravi ljubitelji likovne umjetnosti koji se odmaraju na našem otoku.

Izložba je prodajnoga karaktera, a može se razgledati svaki dan od 20 do 22 sata.

Fotografije Alen Ferina