Vojko Škopić šampion je 10. Dana maslina otoka Ugljana

Vojko Škopić šampion je 10. Dana maslina otoka Ugljana

Proglašenjem pobjednika, u subotu navečer završili su deseti, jubilarni Dani maslina otoka Ugljana.

Na natjecanje koje su organizirali Turistička zajednica Općine Preko i Općina Preko, a suorganizatori su bili TZO Kali i TZO Kukljica, 27 maslinara iz svih mjesta prijavilo je 31 maslinovo ulje.

Dva dana prije proglašenja pobjednika, u Domu kulture u Ugljanu Marija Grdaš iz Tkona vodila je radionicu izrade melema od otočnih biljaka maceriranih u maslinovom ulju, a uoči dodjele diploma i nagrada članovi Udruge Olea Zadar organizirali su degustaciju maslinovog ulja na kojoj su objasnili kako pravilno kušati maslinovo ulje i kako razlikovati kvalitetna od nekvalitetnih maslinovih ulja.

Zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji dobili su Vlatka Košta, Vjenceslav Masar, Stipe Belić, Berislav Maštruko, Zlatomir Franov, Smiljana Kauzlarić i Renato Kereš.

Diplome za djevičanska maslinova ulja pripala su Mirku Bacalji (OPG Mirko Bacalja), Zdravku Kvitu, Miljenku Jurinu i Zvonku Mahadiću (OPG Mahadić Zvonko).

Diplome za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojili su Vojko Štrmelj  i Lidija Baraba.

Od 31 uzorka ulja, 17 je ponijelo oznaku ekstra djevičansko, a ukupno su osvojili dvije bronce, pet srebra i 10 zlata.

Brončanu medalju dobili su Andreja Kabić i Milkica Ošap, srebrnu Marin Matešić (OPG Matešić), Oliver Miletić (OPG Oliver Miletić) za oba ulja prijavljena na natjecanje, Milan Ošap i Marko Višić.

Najbolja, zlatna maslinova ulja proizveli su Ribarski obrt Milivoj Blaslov, Nikša Ivanac (OPG Nikša Ivanac), Igor Kabić (OPG Igor Kabić), Tomislav Alavanja, Lari Longin (OPG Lungić) i Mirko Ivoš (Mrotine d.o.o. Kali).

Za zlatna ulja maslinari su ove godine dobili rukotvorine OPG-a Otavijević iz Sutomišćice, a prva četiri ulja i poklon-bon. Za četvrto mjesto Marin Matešić (OPG Marin Matešić) osvojio je poklon-bon u poslovnici Agroplanta Zadar, treće mjesto pripalo je Vojku Škopiću i poklon-bon za melju u Uljari PZ Banj, za drugo mjesto poklon-bon Agroplanta nagrađen je Vojko Longin, a šampion 10. Dana maslina je – Vojko Škopić.

U sklopu 10. Dana maslina otoka Ugljana održan je i Sajam otočnih proizvoda.

Tko je sve sudjelovao i zaslužio nagradu, pogledajte u FOTOGALERIJI