Zadarska regija na sajmu „Fierra del cicloturismo“ u Bologni

Zadarska regija, koju su zajedno predstavljali TZ Zadarske županije i TZ Općine Preko, sudjelovala je na sajmu „Fierra del cicloturismo“ koji se protekli vikend održao u Bologni.

U dva dana, 1. i 2. travnja, sajamsku ponudu vidjelo je 19.000 posjetitelja, što je 30 posto više u usporedbi s prošlom godinom, kada se sajam  održao u Milanu.

Prema riječima Ivana Košte, direktora TZO Preko, ove godine bilo je 90 izlagača na 60 štandova turističkih organizacija, turoperatora te drugih specijalista za turizam, a posebno za cikloturizam.

-Lani se u Italiji zabilježio promet od 33 milijuna turista uključenih u biciklizam, što je ostvarilo promet od četiri milijarde eura, dodao je.

Istraživanja pokazuju, ističe, da su se turisti kojima je biciklizam glavna svrha odmora (trkaći, brdski biciklizam i biciklistička putovanja) u Italiji 2022. godine udvostručili u usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom. Sudionici „Fierra del cicloturismo“, koji dolaze iz različitih europskih zemalja, vrlo su optimistični što se tiče izgleda za rast tržišta cikloturizma u 2023. godini.

-Na hrvatskom štandu predstavile su se Zadarska regija, Istra, Splitsko dalmatinska regija, Šibenska te Ličko-senjska regija. Susretali smo se isključivo s aktivnim talijanskim cikloturistima koji odmor pomno planiraju birajući biciklističke rute i planirajući višednevne, čak i višetjedne cikloture. Hrvatska im je jako bliska, a razvoj ukupne infrastrukture za cikloturizam, u što su uključeni brojni materijali koje izrađuju turističke zajednice i ciklospecijalisti, u Hrvatskoj dobro napreduju. Upravo takvi materijali bili su predmet promocije na hrvatskom štandu u Bologni. Konkretno, Zadarska regija ima pet različitih detaljno razrađenih ciklokarata i to se najviše tražilo na „zadarskom“ dijelu štanda, napominje Košta.

Podsjeća da je projektno udruživanje TZ-a, omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma, otvorilo nove mogućnosti u kojima su se udružile mnoge turističke zajednice u Hrvatskoj s ciljem razvoja projekata na svojim područjima jer turisti ne poznaju administrativne granice nego turističke destinacije i dobre doživljaje u njima.

-S tim ciljem udružilo se devet TZ-a iz zadarskog arhipelaga u svrhu razvoja projekata na temu outdoor turizma. Udruženi „Zadarski arhipelag“ godišnje aplicira na HTZ-ov natječaj za sredstva za udružene TZ-e, a za nekoliko dana iz tiska izlaze prve zajedničke pješačke i biciklističke karte i promotivni film na kojima se radilo posljednjih godinu dana, najavljuje direktor TZO Preko Ivan Košta te poručuje da “sve ovo što se sada događa na području nama bliskih turističkih tržišta još jednom dokazuje da je turistička ponuda mnogo više od „sunca, mora i sobe“ te da moramo pametno valorizirati svoje prirodne resurse i sve druge potencijale koji će nam osigurati dugoročno kvalitetan turizam.