Prečani i ove godine stoljetnim običajem “u lancuni” ušli u korizmu

Prečani i ove godine stoljetnim običajem “u lancuni” ušli u korizmu

Stoljetni običaj “u lancuni” uveo je još jednom stanovnike Preka u vrijeme korizme, 40-dnevnog čišćenja i pripreme za Uskrs, koji se ove godine slavi 9. travnja. Riječ je o jednom od najposebnijih korizmenih običaja u Hrvatskoj kojemu ne postoji nijedan pisani trag.

I ove su godine Prečani krenuli s Dvorine ulicama Preka i u tami hodali ulicama izgovarajući u tišini riječi „blom“ koje simboliziraju zvonjavu crkvenih zvona.

Većina običaja vezanih uz Čistu srijedu, Pepelnicu, imaju opća obilježja cijeloga korizmenog vremena, a određuju ih pokora, post, pokornička odjeća i molitva. Ipak, neke su običaje odredili tradicija i kulturna osobitost određenog područja.

Nitko ne zna koliko je star običaj „ u lancuni“, niti postoji ijedan pismeni trag koji bi nas barem približno odveo u prošlost i objasnio zašto se na Čistu srijedu stanovnici Preka pokrivaju plahtama i posipaju brašnom. Priča se isključivo prenosi usmenom predajom, po nekima još od vremena kada su franjevci došli na otočić Galevac 1446. godine.

Prema riječima etnologinje dr. Jasenke Lulić-Štorić, maškare, korizma i Uskrs mogu se gledati kao tri stanja čovjekove duše koja se ujedno odražavaju i na sredinu u kojoj se živi. Maškare predstavljaju nesvjesnu, nagonsku, čovjekovu potrebu da izađe iz osobnog i kulturnog hoda. U maškarama se opuštamo, a onda dolazi korizma u kojoj analiziramo sebe i svoje postupke, tražimo rješenja, da bismo na Uskrs uspostavili novi odnos sa sobom i svijetom.

Kako je bilo “u lancuni” pogledajte u fotogaleriji.

Fotografije: Ingrid Švorinić