Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

ĆAKULA O VRTLU Prečani se udružili u razmjeni iskustava o uzgoju biljaka

Na inicijativu desetak Prečana, većinom stanovnika Juga, potkraj ljeta pokrenuta je grupa Ćakula o vrtlu.

-Namjera grupe je druženje i razmjena iskustva o uzgoju biljaka u našim vrtovima. Održivi uzgoj biljaka i održavanja tla uključuje brojne novitete. Iskustvo starijih i ideje mladih tako spajaju druženje s učenjem i stjecanjem znanja na kreativan način, ističu organizatori.

Priče o vrtlarenju, omiljenom hobiju mnogih otočana, nakon usmene predaje, ubrzo su se preselile na Facebook, a tema prve ćakule bio je uzgoj pomidora.

Zbog ograničenog broja mjesta, jer se prva ćakula održala u dvoru jedne privatne kuće, razgovori i razmjena iskustava preseljeni su u restoran Jardin, gdje je u nedjelju, 5. veljače, održana druga Ćakula o vrtlu na temu – Kušanje maslinovog ulja.

Na radionici su sudjelovali senzorski analitičari maslinovog ulja Udruge Olea iz Zadra Mladenka Mašina i agronom Šime Marcelić. Cilj radionice bio je na tri primjera maslinovih ulja približiti otočnim maslinarima kako se provodi senzorska ocjena maslinovog ulja.

Uskoro će se održati i treća ćakula pa organizatori pozivaju zainteresirane da se priključe grupi i radionici, a sve obavijesti mogu se pratiti na stranici FB grupe Ćakula o vrtlu.