Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Na Ražovljevoj glavici odana počast poginulim herojima

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, danas je obilježena 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica, pripadnika Otočkog bataljuna Denisa Špike i vojnika 7. domobranske pukovnije Dragana Gulana.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljevu glavicu koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage.

Prema riječima ratnog zapovjednika Joška Pulje, Otočki bataljun dao je velik obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su troje mrtvih i 27 ranjenih vojnika.

-Nakon 30 godina osjećamo ponos, ali i tugu za izgubljenim prijateljima, sjećanja su još živa. Mi smo počeli s obilježavanjem 1994. godine u gradu, na grobu Denisa Špike, bilo nas je tada petero. Svake godine bilo nas je sve više i evo danas mi je drago što smo se okupili u tolikom broju, ima i djece, trebaju vidjeti i čuti istinu o Domovinskom ratu, dodao je Pulja.

Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve glavice.

Fotografije Zadarska županija