NOĆ MUZEJA I ove godine bogat program u zadarskim muzejima

NOĆ MUZEJA I ove godine bogat program u zadarskim muzejima

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.

Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se pod egidom MUZEJI SU VAŽNI!

Kao i uvijek, zadarski muzeji pripremili su bogat program pa vam predlažemo da u petak, 27. siječnja, od 18 do jedan iza ponoći posjetite barem jedan od njih.

PROGRAM NARODNOG MUZEJA 

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje od 18 do 1 sat.

IZLOŽBE

– Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače
Postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kustoska koncepcija: Branko Franceschi, organizacija: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zadar – UO za kulturu i šport, Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Muzej partner: Narodni muzej Zadar.

– Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

– Izložba Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

– Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

– Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

– Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

– Izložba fotografija autora Miljenka Domijana “Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote”, Gradska loža.

– Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

RADIONICE

– Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h.

– STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20.15 – 21.30. O

– Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače. Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18 i u 19 h. Voditeljica radionice je Ivona Kovačević.

– Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18 – 19 h.

PERFORMANS

– Pierrot; Izložba kroz pokret u 20:30 h, atrij Kneževe i Providurove palače

Performativna izvedba Zadarskog plesnog ansambla. Umjetničkim performasom ZPA će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe Pierrot i Colombina.

PROJEKCIJE

– Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća

– Projekcija programa za djecu Karneval životinja
Multimedijalna dvorana (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar.

PROGRAM JEDNA DONACIJA I JEDNA PROJEKCIJA U NOĆI MUZEJA

– Predstavljanje slike Giovannia Marinonia – Dominikanski fratar i predstavljanje dokumentarnog filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije 19 h – Kneževa palača, Svečana dvorana na prvom katu

– Projekcija filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, 20 h – Polivalentna dvorana Providurove palače.

PROJEKT MUZEJ U ŠKOLI- BAŠTINA I KULTURA MIRA
Naslov događanja: Manifestacija Zadarski mir (deset godina obilježavanja manifestacije)
Mjesto događanja OŠ Zadarski otoci Zadar, Trg Damira Tomljenovića Gavrana 2, 17 h

KNJIŽNICA U NOĆI MUZEJA
Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača), 18 – 22 h
– Naj knjiga Noći muzeja – posjetitelji biraju najbolju knjigu od ponuđenih, prema zadanim kriterijima
– O muzejima – izlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice

PROGRAM MUZEJA ANTIČKOG STAKLA

IZLOŽBE
– 19.30 sati – otvorenje izložbe „Zadar voli staklo“ u sklopu muzejske akcije „Vi ste nam važni“, autorice muzejske savjetnice dokumentaristice Jadranke Belevski. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

– 18-01 sati – izložba „Sjaj i boja – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću“ postavljena u velikoj izložbenoj dvorani. Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

– 18-01,00 sati – MiniMas – izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je viša kustosica Anamarija Eterović Borzić.

DEMONSTRACIJE
– 20-22 sata – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog ove će godine posjetiteljima zajedno demonstrirati izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.

– 19-23 sata – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.

– 19-23 sata – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je restauratorica Ivana Matković.

RADIONICA
– 18-21 sat – na prvom katu Muzeja uz interaktivni stol postavit će se edukativni kutak za radionicu “Muzejske glavolovke“ gdje će se održavati radionice za djecu raznih uzrasta. Voditeljica radionice je Petra Govorčin, kustosica i vanjska suradnica.

STRUČNO VODSTVO
– Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održavati svakih sat vremena počevši od 19 do 22 sata.

NAGRADNA LUTRIJA
– Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

POPUSTI
– Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

Posjetitelji tradicionalno imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej.

PROGRAM ARHEOLOŠKOG MUZEJA

IZLOŽBE 18 – 01 sati

Deset od sto devedeset – Riječ je o retrospektivnoj izložbi postavljenoj 2022. godine povodom obilježavanja 190. rođendana Arheološkoga muzeja Zadar

Virtualnih Deset od sto devedeset – Izložba Deset od sto devedeset predstavit će se i u virtualnom obliku

Kud’ plovi ovaj brod? / Miona Miliša, Filip Rogošić i Irena Radić Rossi – Arheološki predmeti prezentirani na izložbi pronađeni su na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje na kojem je otkrivena i olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. st. pr. Kr.

MUZEJSKA AKCIJA 18 – 01 sati

Ispričajte nam priču – U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata – vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Zadru iz nekih davnih vremena, pozivamo vas da to podijelite s nama. Sve priče ćemo, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.

RADIONICA 18 – 24 sata

Muzej po mjeri djeteta / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić

PREZENTACIJA 18 – 01 sati

Digitalna građa Muzeja putem ispisa na 3D pisaču / Dino Taras

NAGRADNA IGRA 18 – 01 sati – Dođite u muzej, napišite zašto su vam muzeji važni, a najbolji (najsadržajniji, najkreativniji) osvrt objavit ćemo na našim društvenim mrežama i nagraditi replikom naušnica iz Visočana.

MUZEJ NINSKIH STARINA 

STRUČNO VODSTVO 18 – 21 sat

Noćna pustolovina u Ninu – Noćni obilazak arheoloških znamenitosti Nina od prapovijesti do novog vijeka. Arheološki muzej Zadar organizirao je besplatan prijevoz autobusom u Nin sa starog autobusnog kolodvora u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21 sat. Zbog ograničenog broja mjesta potrebna je prethodna najava na 023/250 – 613.

IZLOŽBA 18 – 23 sata

Religije kamenog doba – Izložba donosi repertoar najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor.

MUZEJSKA AKCIJA 18 – 23 sata

Ispričajte nam priču – U muzeju je na tisuće ispričanih priča, ali nam nedostaje upravo ona jedna, još uvijek nepoznata – vaša priča. I zato ako imate zanimljivu arheološku priču, čuli ste za neku lokalnu legendu ili se sjećate što su vam vaši stariji pričali o Ninu iz nekih davnih vremena, pozivamo vas da to podijelite s nama. Sve priče ćemo, poput arheoloških nalaza, brižno čuvati.

IGRAONICA 18 – 23 sata

Serilija – liburnski brod Da postoje različite vrste brodova – znamo. Ali znamo li da postoje brodovi koji se mogu sašiti? Prvi takav brod pronađen je u Zatonu šezdesetih godina 20. st., a njegova djelomična rekonstrukcija izložena je u Muzeju ninskih starina.