OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Župljanima Preka, Sutomišćice i Lukorana dodijeljena Priznanja svete Stošije

U subotu, 14. siječnja, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je na uočnicu svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečanu Večernju u Katedrali sv. Stošije u Zadru.

Tijekom toga slavlja održao je svoju prvu propovijed kao novi zadarski nadbiskup, upravo na dan kad je Apostolska nuncijatura objavila da je mons. Zgrablić, dosadašnji zadarski nadbiskup koadjutor, postao zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa.

Priznanje sv. Stošije dobili su, među ostalima, i župljani župa Preko/Poljana/Sutomišćica i Ugljan/Lukoran: u kategoriji zauzeti vjernici laici za vjerničko svjedočanstvo i višegodišnje zalaganje u župnim zajednicama posthumno Ljubica Telac (Sutomišćica) i Nives Marcelić (Lukoran), a u kategoriji promicanje duha dobrotvornosti u služenju potrebitima Udruga žena Luzor (Preko).

Priznanje sv. Stošije dobili su još obitelj Darija i Josipe Birkić (Zemunik), Mate Fatović (Župa sv. Stošije, Zadar), Svjetlana Mišković Sladović (Župa Srca Isusova, Zadar), Mira Bilaver (Župa Uznesenja BDM, Zadar), Jelena Mičić (Župa Bezgrešnog začeća BDM, Zadar),  Branko Uglešić (Veli Rat), Veseli Lordanić (Zaglav), Niko Mustać (Privlaka), Rozalija Rozika Bizjak, Desa Rukavina i Miroslav Glavan (Vir) i Ante Žoni Maksan (Pakoštane).

Za angažman u liturgijskim slavljima nagrađeni su Martina Stipčević Petani i zbor Cantores Sancti Petri (Župa Sv. Petra, Zadar), Župni zbor sv. Marcele (Nin) te Ingrid Veršić Miletić i Miljenko Škifić (Župa Sv. Stošije, Zadar).

Na inicijativu Katedralnog zbora sv. Stošije i obitelji, Draganu Pejiću, katedralnom orguljašu, dodijeljen je Papinski blagoslov za njegov angažman u liturgijskim slavljima. Dragan Pejić već 25 godina svira orgulje u zadarskoj prvostolnici nedjeljom i blagdanima.

U liturgijskom slavlju suslavili su i kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije, među kojima su bili i dvojica novih imenovanih kanonika: don Šimun Šindija, rizničar, i dr. don Zdenko Dundović, lektor zadarskog Kaptola sv. Stošije.

Nadbiskup Zgrablić čestitao je nagrađenima i zahvalio Bogu za trenutke milosti, molitve i za sve prisutne vjernike. Među pripadnicima svih staleža bili su i članovi iz reda sv. Ivana Trogirskog, odjeveni u povijesnu odoru toga reda.

Tekst i fotografije Ines Grbić