TZO PREKO Odlična turistička 2022. godina – „odskočna daska“ za nadolazeću sezonu

TZO PREKO Odlična turistička 2022. godina – „odskočna daska“ za nadolazeću sezonu

Početak nove godine vrijeme je za realizaciju ideja i planova zasnovanih na dobrim iskustvima i rezultatima iz „ostavštine“ prethodnih 12 mjeseci.

Upravo je to vrijeme za Turističku zajednicu Općine Preko svojevrsna „odskočna daska“ za nadolazeću sezonu i ostvarenje brojnih projekata koji se planiraju realizirati.

-Svi nositelji turističke ponude na našem području s kojima smo u kontaktu proteklu sezonu ocjenjuju jako uspješnom. Također, smatram pozitivnim to što jednodnevni posjetitelji našega područja sve više prepoznaju prednost blizine kopnu i dostupnost za posjet naše otočne oaze makar i na koji sat. Protekle sezone najzastupljeniji su nam bili gosti iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Slovačke i Austrije, što su naša standardna tržišta, ali uvijek treba težiti boljim rezultatima pa tako i novim tržištima, mišljenja je direktor TZO Preko Ivan Košta.

Podsjeća da je u 2022. godini ostvareno 14,6% više dolazaka i 8% više noćenja nego godinu prije, a kad se rezultati usporede s predpandemijskom 2019. godinom, ostvareno je 20,44% više dolazaka i 14,73% više noćenja. Ukupno su ostvarena 31.222 dolaska i 312.748 noćenja, a ovo je prvih deset zemalja iz kojih dolaze naši gosti: Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Slovačka, Austrija, Češka, Poljska, Italija, Mađarska i Bosna i Hercegovina.

-Ovi rezultati i obećavaju i obvezuju na bolji rad i što bolju i raznovrsniju ponudu na svim područjima, dodaje Košta i navodi kako su od novih, većih smještajnih kapaciteta baštinski hotel „Dunatovi dvori“ u Preku uspješno odradio sezonu, a Camping Ugljan dosegnuo je do sada najbolje rezultate.

Ističe i kako je i popunjenost marina u Sutomišćici i Preku za svaku pohvalu, a na cijelom području, od Preka do Ugljana, organizirano je više od 70 manifestacija zabavnog, sportskog i kulturnog karaktera.

Ipak, najveći iskorak napravljen je u razvoju i promociji aktivnog odmora te usvajanju digitalnih tehnologija, za što je TZO Preko u prosincu 2022. godine dobila nagradu TZ Zadarske županije.

– Sada, na početku nove godine, uključujemo se u predstavljanje na sajmovima na novim tržištima. Ističem sajamske nastupe na kojima će se predstaviti ukupna ponuda zadarske regije, a prvi od njih bit će „Matka-Helsinki“ u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, u drugoj polovici siječnja, najavljuje Košta i otkriva da će i na sajmu „Fiera del Cicloturismo“ u Bologni u travnju sudjelovati djelatnici TZO Preko kao informatori – predstavnici regije.

Samostalno, s potporom TZ Zadarske županije, TZO Preko će se promovirati na sajmu „Tempo libero“ potkraj travnja u Italiji, u Bolzanu, te na Sočaoutdoor festivalu u srpnju, na Festivalu Maslina u Zagrebu te na još jednom sajmu s udruženim „Zadarskim arhipelagom“.

Inače, TZ Zadarske županije promovira zadarsku regiju u 2023. još na sajmovima u Stuttgartu, Munchenu i Dusseldorfu u Njemačkoj, Londonu u Velikoj Britaniji, Bruxellesu u Belgiji, u Milanu, Parmi, i Genovi u Italiji, u Beču u Austriji, u Parizu u Francuskoj te u Brnu u Češkoj.

-Svakako treba napomenuti i benefite od “udruživanja TZ-a”, što je potaknuto novim Zakonom o turizmu i turističkim zajednicama iz 2020. godine. Na našem području službeno smo ukinuli TZ mjesta Ugljan te je sada to područje uklopljeno u ukupan plan rada  “zajedničkog” područja TZ Općine Preko. U mjestu Ugljan nastavio je raditi ured TZ-a kao i dosadašnje dvije zaposlene osobe. Naše turističko područje sada ćemo lakše organizirati i komunicirati prema tržištu, a uskoro bismo morali vidjeti i koristi od toga u smislu zajedničkog apliciranja projekata na nacionalne i EU fondove te zajedničke organizacije turističkog prostora, smatra direktor Ivan Košta.

TZO Preko uključila se i u projektno zakonsko udruživanje s TZ-ima Zadarskog arhipelaga, što je omogućeno također novim Zakonom o turističkim zajednicama. Od 2020. se iz svake turističke pristojbe izdvaja dio za „udružene TZ-e“ koje kasnije apliciraju svoje projekte.

Prema apliciranom natječaju 2022. godine kod Ministarstva turizma i sporta, udruženo područje apliciralo je na natječaju projekte za sredstva u iznosu od 63.993 eura (482.160 kuna). Sredstva se troše prema planu za zajedničke projekte razvoja outdoor i drugih dogovorenih aktivnosti zajedno s partnerima i TZ Zadarske županije, a angažirani su stručnjaci iz Istre s kojima se razvija projekt.

Osim toga, podsjeća Košta, TZO Preko svake godine samostalno aplicira i na više javnih natječaja koje raspisuju regionalne i nacionalne institucije (HTZ, TZZŽ, Zadarska Županija) te EU sredstva.