U Večernjakovu žiriju za izbor nogometaša godine prvi je put Ive Jerolimov iz Preka

U Večernjakovu žiriju za izbor nogometaša godine prvi je put Ive Jerolimov iz Preka

Večernji list od 1972. godine dodjeljuje nagradu Nogometaš godine, a u izboru za nogometaša protekle godine u žiriju je prvi put Ive Jerolimov iz Preka.

Pročitajte što je o Jerolimovu napisao sportski novinar Večernjeg lista Tomislav Dasović, a i kako je glasao Ive Jerolimov.

Ive Jerolimov (64), jedan od najpoznatijih brkova jugoslavenskog nogometa 80-ih godina, prvi je put član Večernjakova žirija za izbor nogometaša godine. Taj tada crni, danas bijeli brk nogometnu afirmaciju doživio je u Rijeci, iz koje je zakoračio u tada vrlo snažnu jugoslavensku reprezentaciju. Baka Slišković najbolji – Rijeka me kao igrača senjskoga Nehaja uočila na Kvarnerskoj rivijeri. Budući da sam bio vodeći strijelac tadašnje Hrvatske lige, na Kantridu sam došao kao centarfor. Bilo je to doba vrlo jake Rijeke, s Desnicom, Radovićem, Ružićem, Hrstićem, Juričićem… trener nam je bio Spasojević, a nakon njega došao je Ćiro Blažević – počeo je svoju priču Jerolimov pa nastavio:

– Spasojević je više inzistirao na fizičkoj pripremljenosti, a kad je došao Ćiro, počeli smo više raditi s loptom, kao da smo se oslobodili neke stege, i to je donijelo puno elana igračima. Bilo nam je toliko lijepo da nismo željeli otići s treninga! Je li Ćiro najbolji trener kojega ste imali? – Da, u Rijeci, ali bio je tu i još jedan od kojega sam puno naučio i cijenim ga, a to je Marijan Brnčić. Za reprezentaciju ste debitirali 1980. godine kod izbornika Miljana Miljanića. – Da, Miljanić me pozvao u reprezentaciju, vjerojatno na Ćirinu preporuku. Očekivao sam taj poziv jer u to vrijeme igrali smo zaista dobro, imali smo dobru momčad. A reprezentativac sam postao kada sam počeo igrati centarhalfa ili zadnjeg veznog, pri čemu sam se pokazao još boljim nego što sam bio kao centarfor. Tko je najbolji nogometaš s kojim ste igrali? – To je daleko ispred svih Baka Slišković. Premda sam u reprezentaciji igrao s puno velikih igrača, sa Sušićem, Pižonom Petrovićem, Zlatkom Vujovićem… Tu nije bilo lošega igrača, bila je to doista sjajna generacija.

Ive Jerolimov rođen je 30. ožujka 1958. godine u mjestu Preko na otoku Ugljanu. Bio je nogometaš senjskoga Nehaja, Rijeke, Hajduka i belgijskoga Cercle Bruggea. S Rijekom je osvojio Kup 1979. godine, s Hajdukom isti trofej 1984. i 1987. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je u šest utakmica, bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1982. u Španjolskoj. Debitirao je 27. rujna 1980. u Ljubljani protiv Danske (2:1), a oprostio se od reprezentacije 17. studenoga 1982. u Sofiji protiv Bugarske (1:0).

Cijeli tekst pročitajte na LINKU

Nogometaš godine, odnosno nagrada za najboljeg nogometaša iz Republike Hrvatske u protekloj godini, nagrada je koju od 1972. godine dodjeljuje Večernji list.

Od 1972. do 1990. godine nagrada se dodjeljivala najboljem jugoslavenskom igraču u protekloj godini. Od raspada Jugoslavije 1991. godine nagrada se dodjeljuje najboljem hrvatskom igraču.

Luka Modrić drži rekord za najviše osvojenih nagrada – 10, Davor Šuker je drugi sa šest osvojenih nagrada, a Dado Pršo osvojio ih je tri.

Od 1995. godine dodjeljivana je odvojena nagrada Nada godine, najboljem mladom hrvatskom igraču.

Ivica Olić i Luka Modrić jedini su igrači koji su osvojili obje nagrade.

Fotografija Ivo Čagalj/PIXSELL