UVOĐENJE EURA Nova karta aktivnih bankomata – na otoku Ugljanu radit će ih 12

UVOĐENJE EURA Nova karta aktivnih bankomata – na otoku Ugljanu radit će ih 12

U sklopu procesa prilagodbe uvođenju eura, do 1. siječnja postupno će se ugasiti 2700 bankomata, od njih ukupno oko 4000, kako bi s prvim danom nove godine mogli isplaćivati eure.

Karta s lokacijama aktivnih bankomata objavljena je na internetskim stranicama Hrvatske udruge banaka (HUB), a na dnevnoj razini će se ažurirati do 15. siječnja 2023. godine.

Na području mjesta Ugljan, bit će aktivna dva bankomata – OTP i Erste, u Preku ukupno sedam – Hrvatska poštanska banka, PBZ (2), OTP, Erste, Zagrebačka banka i Addiko bank, u Kalima dva – RBA i OTP i u Kukljici jedan – OTP.

Na otoku Pašmanu u mjestu Pašman bit će aktivan bankomat OTP banke, a u Tkonu ukupno tri – OTP, PBZ i Erste.

Do kraja prosinca ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Prema planu prilagodbe, zaključno sa zadnjim danom prosinca građanima će na raspolaganju biti 1300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima.

Svih 4000 bankomata bit će prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine, očekuju u HUB-u, iz kojeg su napomenuli da se posebno vodilo računa o manjim naseljima kako bi građani u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji imali dostupne bankomate za isplatu gotovine.

S obzirom na to da će u razdoblju prilagodbe građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovito poslovanje, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. siječnja, istaknuli su iz HUB-a.

Fotografija hub.hr