Projekt “Otočka žena” ide dalje – Općini Preko odobreno bespovratnih 444.495 kuna

Projekt “Otočka žena” ide dalje – Općini Preko odobreno bespovratnih 444.495 kuna

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je Općini Preko bespovratnih 444.495 kuna za nastavak projekta “Otočka žena” koji se provodi kroz program zapošljavanja žena “Zaželi– faza III”, a financira se iz Europskog socijalnog fonda.

-Projektom “Otočka žena – faza II” ojačat će se kompetencije i tržišna konkurentnost devet nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem. U ovom socijalnom projektu naglasak se stavlja na teže zapošljive/ranjive skupine kroz zaposlenje za provođenje usluge skrbi o starijim i/ili nemoćnim osobama u Općini Preko za razdoblje od šest mjeseci, objašnjava načelnik Jure Brižić.

Provođenjem projekta “Otočka žena” unaprijedit će se kvaliteta života za 54 starije i/ili nemoćne osobe pružanjem usluga pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Partneri na projektu, koji će trajati osam mjeseci, su HZZ – Područni ured Zadar i CZSS Zadar, a Općini Preko odobreno je stopostotno financiranje.

Podsjetimo, projekt “Otočka žena” zaživio je 2020. godine, a provodio se kroz program zapošljavanja žena “Zaželi– faza II”, za koji je Općina Preko iz Europskog socijalnog fonda osigurala  – 464.300 kuna.

Projekt je ukupno trajao 18 mjeseci (od 29. srpnja 2020. do 29. siječnja 2022.) i uključivao je zapošljavanje na godinu dana pet žena koje su brinule o 30 starijih ljudi na području Općine Preko. Svaka žena brinula je o šestero  korisnika i obavljala im različite poslove, od čišćenja kućanstva, dostave namirnica, pomoći u osobnoj higijeni i sl.

Korisnici su jednom mjesečno dobivali i paket kućanskih i higijenskih potrepština.