Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Potpisan ugovor za poboljšanje vodoopskrbne mreže na otocima i u zaleđu Zadarske županije

U sklopu jednodnevnog posjeta Zadarskoj županiji, premijer Andrej Plenković prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o izradi projektne dokumentacije za poboljšanje vodoopskrbne mreže Zadarske županije.

– Ovo je projekt zahvaljujući kojemu će cijela Zadarska županija dobiti pitku i tekuću vodu. Dakle, mi još uvijek u 21. stoljeću imamo dijelove županije koji nemaju vodu. Ne govorim samo o otocima, nego i o podvelebitskom području, zaleđu Zadra, Bukovici i dijelu Ravnih kotara te ličkom području, rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Longin.

Vrijednost projekta, iza kojega stoji hrvatska Vlada, je oko milijardu i 800 milijuna kuna.

Sporazum o izradi dokumentacije za poboljšanje vodoopskrbne mreže Zadarske županije, vrijedan oko 50 milijuna kuna, potpisali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Božidar Longin i u ime Vodovoda Zadar direktor Tomislav Matek.

-Danas je povijesni dan za Zadarsku županiju jer se ovim sporazumom stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije. Od najudaljenijih otoka pa do svih mjesta u našem zaleđu. Jednako tako, obnovom cjevovoda i prateće infrastrukture smanjit će se postojeći gubici vode koje ima Vodovod Zadar, a omogućit će se i nesmetana opskrba vodom svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece kada je znatno veći pritisak na vodovodnu mrežu. Hvala svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovog projekta, posebice Vladi RH i Andreju Plenkoviću, istaknuo je župan Longin.

Projekt je osmišljen tako da će se graditi 540 kilometara cjevovoda i 24 kilometra podmorskih cjevovoda kojima bi spojili kopno s pojedinim otocima. Gradit će se i desalinizatori na Silbi, Premudi i Olibu. Ne treba zaboraviti ni zaleđe te podvelebitski i lički dio Zadarske županije.

Direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek istaknuo je da će se realizacijom ovog projekta dugoročno smanjiti gubitak vode i omogućiti nesmetana dostava vode svim domaćinstvima.

-Ovo je najveći projekt vodoopskrbne infrastrukture na području cijele Hrvatske, a kada se realizira, Zadarska županija imat će riješenu vodoopskrbu na svom cijelom području i bit ćemo mirni najmanje 50 godina. Projekt uključuje i gradnju pročistača na Dolcu, nakon čega više neće biti zamućivanja vode, gradnju novih crpnih stanica, čime ćemo riješiti problem dostave vode prema visokim zonama, gradnju novih podmorskih cjevovoda koji uključuje i gradnju novog cjevovoda prema otoku Ugljanu. Ovo je, slobodno mogu reći, projekt stoljeća za Vodovod, Zadarsku županiju i Grad Zadar“, naglasio je Matek.

Na sastanku u Dom Zadarske županije župan Longin istaknuo je da je godinu obilježila odlična turistička sezona, rast gospodarstva i rekordna zaposlenost. Broj turističkih noćenja je u rangu rekordne 2019. godine, a uz Zračnu luku Zadar, koja je zabilježila milijun putnika, rekord bilježi i putnička luka Gaženica koja ima najavu dolaska 147 kruzera do kraja godine, što je za 9 posto više nego 2019. godine. Uz to, veseli najava da će 12. listopada u Zadar uploviti rekordnih pet kruzera u jednome danu.

Očekuju se odlične brojke i u domaćem obalnom linijskom prijevozu, a župan je naglasio važnost uspostave cjelogodišnje linije između Zadra i Ancone, na čemu se već neko vrijeme radi u suradnji s resornim ministarstvom i Jadrolinijom te bi vrlo skoro i to trebalo biti ostvareno.

-Moram istaknuti odličnu suradnju s Vladom i Hrvatskim vodama na projektima gradnje vodno-komunalne infrastrukture, o čemu svjedoči i današnje potpisivanje ugovora o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar, vrijednim oko 50 milijuna kuna, kojim se stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije, uključujući i njezin otočni dio, kazao je župan.

Premijer Plenković bio je i u Zračnoj luci Zadar, gdje je upoznat s novim projektima koji će se financirati dijelom sredstvima Europske unije, obišao je Ribarsku luku u Gaženici, vrijednu 27,9 milijuna kuna, koja će se odlično nadopunjavati s već sagrađenom ribarskom lukom u Kalima, te posjetio Sveučilište u Zadru, odnosno Novi kampus na kojemu su otvoreni novi studentski dom i restoran.

Izrazio je zadovoljstvo suradnjom Vlade i Zadarske županije na brojnim projektima te naglasio kako je na području Zadarske županije vrlo dinamično i s puno aktivnih projekata koji su u provedbi te obećao dodatnu pomoć Vlade u zatvaranju financijske konstrukcije za gradnju Centra za palijativnu skrb Zadarske županije te nastavak ulaganja u cestovnu, pomorsku i zračnu infrastrukturu.

-Zadar sa svojim kapacitetima i ulaganjima u prometnu infrastrukturu, uz ono što već ima u turizmu, kulturi, obrazovanju, sveučilištu, ribarstvu postaje središte na hrvatskom Jadranu kada je riječ o atraktivnosti i dolascima turista. Zahvaljujem današnjim domaćinima na svim projektima koje su mi pokazali, a Vlada će i nadalje biti partner, prijatelj i generator razvoja kako Zadarske županije tako i cijele Hrvatske, poručio je Plenković koji je uoči obilježavanja 31. obljetnice Dana obrane Zadra položio vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u uvali Jazine.