Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

VELIKI-MALI MODRO-ZELENI Ekološki projekt spojio djecu Ugljana i Ivanske

„Veliki-mali modro-zeleni“ naziv je projekta koji za cilj ima kroz različite ekološke aktivnosti spojiti djecu s hrvatskih otoka i kopna.

Glavni provoditelj programa je Alfa radio iz Bjelovara, a aktivnosti se održavaju uz pomoć partnera, među kojima je i Jadrolinija koja ove godine obilježava 75 godina postojanja te s flotom od 54 broda čini liniju života s našim otocima svih 365 dana u godini. Podršku projektu dali su i Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije te Općina Preko.

Ovih dana na Ugljanu je završen prvi ciklus radionica u kojemu su sudjelovali učenici Osnovne škole Valentina Klarina iz Preka te učenici Osnovne škole Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Učenici su kroz niz aktivnosti koje je koordinirala glavna urednica Alfa radija Slavica Trgovac Martan učili o rijetkim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj. Pogledali su prezentaciju o smilju i macaklinu, a na tu temu je održana i likovna radionica u sklopu koje su izrađivali smilje i macaklina od recikliranih materijala. Razgovarali su i učili i o važnosti zaštite mora i obale te snimili promotivni spot.

Osim što su učili o zaštiti prirode, učenici su se imali priliku upoznati s osnovama novinarskog posla, prije svega snimanjem materijala za audio i video-produkciju.

Aktivnosti na Ugljanu prvi su dio projekta „Veliki-mali modro-zeleni“. U sklopu drugog dijela projekta, na proljeće sljedeće godine, u planu je posjet učenika OŠ Valentina Klarina Općini Ivanska te Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ondje će djeca učiti o flori i fauni te kulturnim znamenitostima toga dijela Hrvatske.

LINDA KOLEGA BABAJKO, učiteljica, OŠ Valentina Klarin Preko:
-Objeručke smo prihvatili ponudu Alfa radija da se uključimo u ovaj projekt jer nam je velika želja da i sami u svojoj školi pokrenemo radio. Osim toga, ovo je bila izvrsna prilika da naši učenici upoznaju nove prijatelje iz unutrašnjosti te da se upoznaju s drukčijom kulturom i običajima. Projekt im se svidio i kroz zabavu su spremno sudjelovali u svim aktivnostima.

TANJA NAĐ, učiteljica, OŠ Ivanska:
-Naši učenici su odavno izrazili želju da se bave ekološkim novinarstvom i izradom poučnih sadržaja, a ovaj projekt je izvrsna prilika da sama djeca uz pomoć medija potaknu i ostale na promjenu ponašanja i smanje utjecaj na promjene u okolišu. K tome, kroz ovaj projekt smo ostvarili sjajnu suradnju s OŠ Valentin Klarina i već se veselimo njihovu dolasku u Ivansku.

DANIJELA VUSIĆ, direktorica Alfa radija:
-Osim što svakodnevno proizvodi radijski sadržaj za područje cijele središnje Hrvatske, Alfa radio često inicira, osmišljava i provodi radionice s djecom i mladima. Od radionica vezanih uz medijsku pismenost, koje su nam kao mediju izuzetno važne, pa sve do ekoloških radionica koje smo proveli s djecom na otoku Ugljanu. Ovim putem želim zahvaliti OŠ Ivanska i OŠ Valentina Klarina za sudjelovanje u projektu, potom načelniku Općine Preko Juri Brižiću, Vatrogasnoj zajednici BBŽ, kao i Jadroliniji koja je prepoznala važnost projekta koji, uz povezivanje djece s otoka i kopna, ima i ekološku notu.

AURORA, učenica, OŠ Valentina Klarina Preko:
-Jako su mi se svidjeli naši gosti, čitava ekipa je na mene ostavila dobar dojam. Sljedeće godine u proljeće mi idemo u Ivansku i već se sada jako veselim tom putovanju jer nikad nisam bila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Vjerujem da ćemo se jako dobro zabaviti.

GITA, učenica, OŠ Ivanska:
-Na Ugljanu mi se svidjelo mnoštvo zelenila i to što ima puno maslina jer ja obožavam masline. Ima i puno voća, poput nara. Na radionicama sam naučila puno toga o macaklinima i smilju. Nisam znala da je smilje ljekovito i da se od njega može raditi čaj te da se može stavljati u jastuk.