Nema stradalih i ozlijeđenih u prevrtanju i potonuću ribarskog broda kod otoka Iža

Nema stradalih i ozlijeđenih u prevrtanju i potonuću ribarskog broda kod otoka Iža

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanje na moru i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskoga broda koja se dogodila jutros oko 7.45 u blizini rta Parda, s južne strane otoka Iža.

Obavijest o potonuću zadarskoj Lučkoj kapetaniji uputio je jutros oko 09.20 sati zapovjednik ribarskog broda „Atlant“, dužine 17,89 metara, nakon što je s posadom pristao u Kukljicu pomoćnom brodicom.

Uvidom u brodsku dokumentaciju i temeljem izuzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da nitko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovjednika (svi državljani Republike Hrvatske), nije stradao niti ozlijeđen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spašavanja.

Službenici LK Zadar provode očevid o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda, koji je potonuo na dubinu od 60 metara te ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskome prometu tim područjem, no zbog plutajućih predmeta sa potonulog broda iz nadležnosti zadarske kapetanije, putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obavijest o ugrozama na plovnome putu.

Na poziciji potonuća uočeno je manje onečišćenje mora, a s obzirom na to da je u brodskome spremniku preostalo pogonskoga goriva, organizirana je podmorska provjera olupine kako bi se ustanovilo eventualno onečišćenje.