default
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

ZADAR OUTDOOR FESTIVAL: Budi i ti dio lijepe sportske priče u Preku 24. i 25. rujna!

Zaljubljenike u sport, ali i sve one koji će to tek postati, sigurno će razveseliti vijest kako je pred nama novi Zadar Outdoor Festival!

Peto izdanje će se održati 24. i 25. rujna u Preku na otoku Ugljanu. Na festivalu vas očekuju četiri natjecateljske discipline: Trail Otoka maslina (5, 12 i 18 km), natjecanje u SUP-u, kajakingu i brzinskom penjanju. Na rasporedu su i zanimljiva predavanja, besplatne radionice te program za djecu. Ekipa ZOF-a osigurala je i poseban prijevoz katamaranom u subotu, 24. rujna, kako biste na vrijeme stigli na trailove te mogli ostati do kraja koncerta popularnog benda Mjesni Odbor.

Partner festivala je lokalna pivovara Brlog, koja vam ovom prigodom priprema i posebnu Festivalsku plavušu, a suorganizatori festivala TZ Općine Preko i Općina Preko i ove godine će se pobrinuti za ukusnu lokalnu spizu.

Prekrasnu prirodu otoka Ugljana imate mogućnost istražiti u subotu, 24. rujna, sudjelovanjem na jednoj od triju ponuđenih trail staza dužine 5, 12 ili 18 km. Kategorije nose imena prema vremenskim prilikama na moru pa je tako kategorija Bonaca (5 km) najlakša te je idealna za obitelji s djecom, početnike pa i umirovljenike dobrog zdravlja i fizičke kondicije. Mareta označava neznatno uznemireno more, a u ovom slučaju riječ je o utrci dugoj 12 km, koju će s užitkom proći rekreativci srednje spremnosti. Kategorija Fortunal (18 km), kako joj i samo ime kaže, nevrijeme na moru s visokim valovima, najzahtjevnija je kategorija koja se preporučuje samo iskusnim trkačima. Sve detalje vezane uz pravila sudjelovanja na trailovima, kao i rutu kretanja naći ćete na Internet stranici organizatora.

Natjecateljski program u nedjelju, 25. rujna, započinje utrkama u kajaku i na SUP-u. Ove utrke će se održati na atraktivnoj ruti koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, koji krasi crkvica i Samostan sv. Pavla Pustinjaka iz 15. stoljeća.

Iskustvo u vožnji kajaka i SUP-a nije nužno, štoviše organizatori sve sudionike pozivaju da se okušaju u ovim morskim disciplinama koje su postale nezaobilazna rekreacija i zabava na moru, a ako biste ipak voljeli malo vježbati prije natjecanja, imate priliku za isprobati kajak i SUP u subotu poslijepodne.

Nedjeljni program donosi natjecanje u brzinskom penjanju. Mjesto održavanja uspona je penjalište Željina litica podno brda sv. Mihovil. Ova stjenovita barijera široka je tristotinjak metara, a visoka od 10 do 60 metara. Ambijent podno litice, među šumama crnike i prastarim maslinama, uistinu je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

U sklopu Zadar Outdoor Festivala organizirat će se i niz zanimljivih besplatnih radionica i predavanja, a osmišljen je i poseban program za djecu. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionicu joge, kizombe, SUP-a i sportskog penjanja.

Edukativno predavanje na temu Život bez granica održat će kondicijski trener Goran Špaleta, ovogodišnji finalist popularnog TV showa Survivor. O temi disbalansa u prehrani u sklopu istoimenog predavanja okupljenima će govoriti Katarina Skroza, certificirana trenerica i savjetnica za prehranu te višestruka svjetska i europska prvakinja u natjecateljskom bikini fitnessu.

Edukativnih sadržaja, koji su ujedno i zabavni, neće nedostajati ni za najmlađe. Za njih je pripremljena radionica kajakinga, zatim košarkaško natjecanje u šutiranju trica i slobodnih bacanja koje organizira Ženski međunarodni košarkaški kamp Belece te Aquathlon koji uključuje plivanje i trčanje, a organizira ga Triatlon klub Zadar.

Kakav bi to program bio bez malo dobre zabave? Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se poznati šoltanski sastav Mjesni Odbor. Besplatan koncert za sve natjecatelje i goste održat će se u subotu, 24. rujna u 20 sati. Predgrupa popularnom bendu bit će lokalni sastav High Seas koji će sa svirkom početi u 19 sati.

Kako biste na trail utrke stigli na vrijeme te mogli ostati do kraja koncerta, ekipa Zadar Outdoor Festivala osigurala vam je i poseban prijevoz katamaranom Paula koji će voziti 24. rujna u 8 sati s Liburnske obale (zadarska riva), a povratak će biti u ponoć s gata Marine Preko. Cijena karte po osobi iznosi 20 kuna.

Sve događaje, kao i prirodne ljepote otoka, valja zabilježiti fotoaparatom jer će se ove godine birati i Naj ZOF fotografija. Pritom će pobjednička fotografija osvojiti vrijednu nagradu.

Još jedna posebnost Zadar Outdoor Festivala jest i to što je riječ o #plasticfree festivalu, koji vodi računa o očuvanju okoline i prirode. Krajolik otoka Ugljana nadaleko je poznat po prekrasnim maslinama, a pobjednici pojedinih kategorija će se moći pohvaliti kako su kao nagradu osvojili sadnice masline, što sad već postaje tradicija.

Zadar Outdoor Festival spremno potiče lokalne priče i projekte pa je jedan od partnera na ovogodišnjem izdanju i Brlog zadružna pivovara. Ova zadarska pivovara prepoznatljiva je po svojim craft pivima osebujnih imena; Plavuša, Neposlušna i Špurija, a svim posjetiteljima ZOF-a predstavit će i Festivalsku Plavušu.

Suorganizatori Festivala su Turistička zajednica Općine Preko i Općina Preko, a upravo oni su zaslužni za vrhunsku spizu spravljenu od lokalnih namirnica kojom se natjecatelji krijepe nakon natjecanja. Možemo zaključiti da je Zadar Outdoor Festival jedna od najpoželjnijih manifestacija ovog rujna!

Na sve Zadar Outdoor discipline možete se prijaviti putem linka. Sve novosti vezane uz održavanje festivala možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook te Instagram.