Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Bijele ribice lavandijerice” predstavljene na Festivalu bajke u Ogulinu

U sklopu jesenskog dijela Festivala bajke u Ogulinu, protekli je vikend u “Ivaninoj kući bajke” predstavljena knjiga akademske slikarice i spisateljice Manuele Vladić-Maštruko “Bijele ribice lavandijerice”.

O knjizi, koja je ove godine dobila državnu nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi i posebno priznanje za njegovanje ugljanske čakavice, govorila je autorica, Manuela Vladić-Maštruko, ali i redovita profesorica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Diana Zalar, čija su područja znanstvenoga interesa suvremena slikovnica, poezija, bajka i fantastična priča.

Priješke lavandijere desetljećima su bile motiv i inspiracija mnogim umjetnicima, a akademska slikarica i spisateljica Manuela Vladić-Maštruko riječju i slikom ukoričila je priču o životu i stradanju tih požrtvovnih žena u libar za vele i mole, store i mlode.

Uz priču o lavandijerama, autorica Manuela Vladić-Maštruko predstavila je u Ogulinu i život u Preku u 19. stoljeću, koji su snažno obilježile upravo lavandijere, te proces nastajanja knjige i rekonstrukciju života u malome otočnome mjestu.

Zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko pročitala je nekoliko ulomaka iz knjige, a posebne gošće na predstavljanju knjige bile su članice Udruge žena Luzor iz Preka, koje su otpjevale nekoliko pjesama i goste počastile fritulama, kroštulama i suhim smokvama.

Uime domaćina, Udruga žena Ogulin goste je počastila starim ogulinskim specijalitetom – masnicom.

Knjiga “Bijele ribice lavandijerice” tiskana je uz pokroviteljstvo Općine Preko, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Društva hrvatskih književnika Zagreb, a izdavač je Arte Insula.

Fotografije Vojin Maštruko