Otočka besida spojila mlade i stare, tradiciju i današnji način života

Otočka besida spojila mlade i stare, tradiciju i današnji način života

Četiri skeča i sedmero glumaca! Više nego dovoljno da napuni Jardin obitelji Mašina u Preku i publiku nasmije do suza.

Upravo se to dogodilo u subotu navečer na 16. Otočkoj besidi Udruge žena Luzor u Preku, koja već tradicionalno, kao šećer na kraju, zatvara ponudu kulturnih zbivanja u glavnoj ljetnoj sezoni.

Ovoga puta, kao što je najavila predsjednica udruge Vilma Jozić, Otočka se besida pokazala u novome svjetlu i ruhu te napravila iskorak spajajući tradiciju s današnjim, tzv. milenijskim životom i svijetom.

A sve to pod redateljskom palicom teatrologinje iz Splita Ane Dalbello, kojoj otočni život i malomišćanska svakodnevica nisu nepoznanice.

-U Preko sam došla na poziv Udruge žena Luzor i kada smo prije mjesec i pol počeli s probama, izgledalo je na trenutke da pokušavamo spojiti nespojivo – mlade i stare. Na tom kontrastu gradili smo četiri priče, četiri skeča, četiri minijature koje same za sebe govore više od bilo koje epske forme. Kada se tome pribroje glumci i njihove male bravure u oslikavanju karaktera likova, prostora i vremena, dobije se duhovita i razigrana priča koja se lako sklopi u jednu cjelinu, komentirala je nakon predstave teatrologinja i redateljica Ana Dalbello.

A lajtmotiv priče koju je isplela Otočka besida bilo je očuvanje tradicije s uporištem na lokalnom dijalektu i Preškom kolu.

-Imali smo malo vremena i zato smo naglasak stavili na improvizaciju izvođača, koji su ujedno i autori teksta. Imali su punu slobodu, ponekad se u tome i nisu baš snalazili najbolje, ali ponosni smo na završni proizvod, što je i publika prepoznala i pozdravila dugotrajnim pljeskom, prekidajući često neke scene, dijaloge ili monologe, ističe teatrologinja Dalbello.

A u crticama iz modernog otočnog života i tradicijske pjesme sudjelovali su Franka Pavlović, Kiara Dunatov, Adrian Mitrović, Jerko Hrabrov, Jadranka Gregov, Marija Košta i Vilma Jozić te članice i članovi Udruge žena Luzor.

Otočku besidu financijski je potpomogla Općina Preko, organizacijski TZO Preko, a za svjetlo i ton bio je zadužen Luka Košta.

Kako je protekla Otočka besida, pogledajte u FOTOGALERIJI