Započela Jubilejska godina o 600. obljetnici gradnje župne crkve Uznesenja Marijina u Ugljanu

Započela Jubilejska godina o 600. obljetnici gradnje župne crkve Uznesenja Marijina u Ugljanu

U župi Uznesenja BDM u Ugljanu u Ugljanu, u nedjelju, 14. kolovoza svečano je započela Jubilejska godina o 600. obljetnici gradnje župne crkve Uznesenja Marijina u župi Ugljan (1423.-2023.), donosi Informativna katolička agencija.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u ugljanskoj župnoj crkvi predvodio je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić, a suslavili su ugljanski župnik Marko Dokoza, preški župnik Filip Kucelin i don Roko Celent.

Mons. Zgrablić izrazio je radost predvodeći početak visokog župnog jubileja na uočnicu Velike Gospe, čijoj je povlastici Uznesenja ta crkva i posvećena.

O ugljanskom Jubileju obaviješten je i papa Franjo koji je tim povodom podijelio apostolski blagoslov Župi Ugljan i udijelio mogućnost postizanja potpunog oprosta u Župi Ugljan u toj jubilejskoj godini.

Stoga je kao „prvi prijedlog duhovnog zadatka i cilj župnog jubileja“ mons. Zgrablić potaknuo vjernike na odbacivanje grijeha, i u svjetlu Božje riječi iz Poslanice Hebrejima: „Potrebno je odložiti svaki teret grijeha“.

„Grijeh je prepreka da Božja ljubav djeluje u nama. Grijeh čini ljudsko srce tvrdim, nevjernim. Plamen ima snagu omekšati, zagrijati, uništiti, pročistiti. Isus baca plamen Božje ljubavi na zemlju, u naš život, u kojem se uništavaju naši grijesi i u kojem se mi čistimo, da bi od nas ostalo samo najdragocjenije, vječno, neprolazno i mi uživali mir u srcu“, rekao je mons. Zgrablić.

Koadjutor je donio u tom pohodu župi poseban dekret na latinskom koji je papa Franjo poslao preko Apostolske pokorničarne Ugljanu. Kopija toga dekreta prevedena je na Hrvatski i uvećana nalazi se na ulazu u ugljansku župnu crkvu.

„U jubilarnoj godini župa Ugljan ima privilegiranu priliku odbaciti grijeh i njegove posljedice na izvanredan način.

Zahvaljujući župniku Dokozi i nadbiskupu Želimiru Puljiću, ovih dana prispjela je u Nadbiskupski ordinarijat u Zadar Bula i Dekret Apostolske pokorničarne iz Rima u kojem papa Franjo podjeljuje apostolski blagoslov župi Ugljan i dodjeljuje od 15. kolovoza 2022. do 15. kolovoza 2023., uz pridržavanje propisanih odredbi, mogućnost postizanja potpunog oprosta. Uvjeti za to su jednostavni: sveta ispovijed, pričest i molitva na nakanu Svetog Oca“ rekao je mons. Zgrablić.

U kontekstu privilegije koju papa Franjo daruje ugljanskoj zajednici, propovjednik je pojasnio što znači potpuni oprost.

„Po sakramentu kršenja i svete ispovijedi opraštaju nam se svi grijesi, ali ostaju ožiljci, posljedice grijeha. Katekizam Katoličke Crkve za oprost kaže: „Oprost je otpuštanje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana. To otpuštanje, vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredstvom Crkve koja kao poslužiteljica otkupljenja svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca“ citirao je mons. Zgrablić KKC, koji nadalje navodi: „Da bi se shvatio taj nauk i praksa Crkve, treba imati u vidu da grijeh ima dvostruke posljedice. Teški grijeh lišava nas zajedništva s Bogom, čini nas nesposobnima da postignemo vječni život. To lišavanje zove se vječna kazna za grijeh.

S druge strane, svaki grijeh, pa i laki, povlači sa sobom nezdravu privrženost, ostvarenje koje treba čistiti na ovoj zemlji ili poslije smrti u stanju koje zovemo čistilište. To čišćenje oslobađa od tzv. vremenite kazne za grijeh. Te dvije kazne ne smiju se shvatiti kao vrsta osvete koju Bog dosuđuje, već kao posljedice same naravi grijeha“.

„Obraćenje koje proizlazi iz goruće ljubavi može postati potpuno očišćenje grijeha tako da ne ostane više nikakva kazna“ ohrabrio je mons. Zgrablić. Slikovito je to opisao i primjerom ako nas je netko ozlijedio, a rana je zarasla. Oprostili smo osobi koja nas je povrijedila, „pomirili smo se s bližnjim koji nam je to nanio, ali ostaje ožiljak. Ostaje spomen na ono što se dogodilo. Grijeh uvijek ostavlja ožiljak na našu dušu. S ožiljkom ne možemo doći pred Boga. I toga se trebamo očistiti. Potpuni oprost je kada se taj ožiljak briše na našem tijelu“ rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je milost potpunog oprosta dragocjena baština Crkve.

Povodom ugljanskog jubileja, župnik Dokoza priredio je prigodni letak s molitvom u Godini jubileja koju je sastavio, a svi prisutni zajedno su je molili na kraju mise.

Ta molitva glasi: „Spominjući se 1423. godine kada je ugljanski puk podigao ovaj hram na slavu Božju i u čast BDM na nebo uznesene, zahvalna srca kličemo Bogu: Budi blagoslovljen, Oče svemogući, koji si dao da se kao tvoj narod možemo okupljati u našoj župnoj crkvi.

U ovoj godini jubileja sjećamo se svih onih koji su kroz šest stoljeća ovaj hram izgrađivali i u njemu se Tebi žarkim molitvama obraćali. Molimo te da im Ti budeš vječna nagrada.

Uzdajući se u zagovor BDM, Gospe Ugljanske, sv. Ivana Krstitelja, apostola Petra i kršćanskih mučenika: Kuzme i Damjana, Hipolita i Kasijana i svih svetih pravednika, osobito onih koji su kroz povijest živjeli na našem otoku, molimo Te da ova godina bude za nas vrijeme obraćenja, povratka Tebi i obnove u Duhu Svetome. Po Kristu Gospodinu našem. Amen“.

U ime župljana Ugljana, te prijatelja i gostiju koji s domaćima slave taj jubilej, koadjutoru je dobrodošlicu izrazio župljanin Davor Vidaković, donedavni dugogodišnji ravnatelj Medicinske škole u Zadru.

„Počašćeni smo što ste kao svoj prvi pohod na zadarske otoke odabrali župu Ugljan. To doživljavamo kao znak podrške i poticaj našem razvoju u vjeri. Odgovorit ćemo na taj izazov predvođeni našim kapetanom don Markom koji vrlo uspješno u zajedništvu s nama vodi župu Ugljan“ rekao je Vidaković, podsjetivši da baština povijesne župe Ugljan datira u 5. st., što potvrđuju i ostaci ranokršćanske bazilike, crkvice sv. Ivana, jedne od sedam crkava na Ugljanu.

„Iako je povijest često bila burna, vjera na ovim prostorima traje, vjernički narod tu je prisutan, pa se možemo ponositi na našu župu“ rekao je Vidaković, poželjevši da mons. Zgrablić u zajedništvu s pukom razvija Zadarsku nadbiskupiju na dobro svih vjernika.

Na misi je sudjelovao i načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima. U župi Ugljan živi 550 stalno naseljenih stanovnika. Taj broj ljeti se poveća pohodom Ugljanaca koji dođu u svoj rodni kraj i boravkom turista.

Župa Uznesenja BDM u Ugljanu utemeljena je 1401. godine, a crkva se spominje 1423. godine.

Svečano otvorena jubilejska godina završava proslavom Gospe Ugljanske u ponedjeljak 15. kolovoza kada će vjernici u večernjoj procesiji pronijeti Gospinu sliku ulicama župe Ugljan.

Na blagdan sv. Roka 16. kolovoza slavlje je u crkvi Svih Svetih čija je unutrašnjost zasjala u novom sjaju i uređena je za jubilejsku prigodu.

U povodu jubileja pokrenuta je akcija za obnovu zvonika župne crkve u Ugljanu u vrijednosti 252 000 kuna. Uređena je sakristija župne crkve, nabavljeno novo misno ruho, obnovljeno liturgijsko posuđe i drveni svijećnjaci. Kupljena je nova pokaznica i postavljeno novo ozvučenje.

Interijer crkve je oličen, obnovljene su postaje križnog puta, promijenjena rasvjeta i postavljena dva viseća svijećnjaka uz glavni oltar. Izrađena je zavjetna ikona Gospe Ugljanske, njen okvir i nosač, kao zavjetni dar za obraćenje djece i mladih.

Tekst i fotografije Ines Grbić