U akciji “Sigurna plovidba” naplaćeno više od 400.000 kuna kazni

U akciji “Sigurna plovidba” naplaćeno više od 400.000 kuna kazni

Službenici svih kapetanija u sklopu akcije „Sigurna plovidba 2022“ obavili su 438 inspekcijskih nadzora temeljem kojih su utvrdili 172 povrede propisa i prekršiteljima naplatili više od 400 tisuća kuna kazni.

Akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe, koja je održana u petak, 22. srpnja od 10 do 18 sati na području svih lučkih kapetanija, ispred resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pratio je državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver te ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić.

Cilj provedene akcije u prvome redu je edukacija sudionika u pomorskom prometu, dok sankcioniranje prekršitelja ima za svrhu prevenciju pomorskih nesreća, a glavni razlog održavanja sveobuhvatne koordinirane akcije svakako je pojačan pomorski promet hrvatskim dijelom Jadranskoga mora, tijekom ljetnih mjeseci.

Državni tajnik Josip Bilaver tijek akcije pratio je u zadarskome području nadzora sigurnosti plovidbe te je tom prigodom izrazio zadovoljstvo viđenim i napomenuo kako hrvatskim dijelom Jadranskog mora plovi približno 160 tisuća plovila, dok se nadzor obavlja sa 40 brodova iz sastava osam lučkih kapetanija.

-Poseban naglasak nadzornih aktivnosti usmjeren je na kontrolu nepropisne brzine plovidbe te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a što čini više od 60 posto ukupnih prekršaja. Nadzor će se provesti i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, putničkim brodovima za jednodnevne izlete i ostalim sudionicima pomorskog prometa. Za kraj ističem kako je ovo prva, ali svakako ne i zadnja akcija tokom ove sezone. Molim sve sudionike pomorskog prometa da poštuju more, čuvajte sebe i druge sudionike u nautičkom prometu, poručio je državni tajnik Bilaver.

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru jučerašnje akcije proveli su službenici lučkih kapetanija u koordinaciji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji su djelatnici osigurali podršku dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranim pomorskim objektima, uz poseban naglasak na kontrolu nepropisne brzine plovidbe u nedozvoljenome morskom području.

U akciji je sudjelovalo 100 službenika Uprave sigurnosti plovidbe resornog ministarstva, a inspekcijski nadzor na moru proveden je sa 23 plovila iz sastava lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava, kojima je izvršeno 438 inspekcijskih pregleda i utvrđeno ukupno 173 povrede propisa, temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Sudionicima u pomorskom prometu, kojima su utvrđeni prekršaji izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 406.000,00 kuna.

Fotografija Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture