Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Na likovnoj radionici u Preku Matica Zadrana okupila najmlađe umjetnike

U organizaciji i uz financijsku potporu Matice Zadrana, u subotu, 23. srpnja u PU Dom na žalu u Preku održana je likovna radionica za najmlađe pod nazivom EcoArt – Kreativni maestral.

Uz stručno vodstvo slikarice Irene Sikirić Rančić, 16-ero djece osnovnoškolskog uzrasta okušali su se u likovnom izražavanju svoje vizije zdravog i čistog prirodnog okoliša, pokazavši kako iz njihove dječje perspektive izgledaju ugroze eko-sustava i ljudski nemar prema okolišu koji postaje jedna od najopasnijih sigurnosnih prijetnji naše suvremene civilizacije.

Cilj je ove likovne radionice razvijanje ekološke svijesti kod najmlađih o potrebi očuvanja svoje prirodne okoline kao i usvajanja ekološke kulture u ophođenju sa svime što nas okružuje.

S obzirom na to da je Matica Zadrana registrirana kao udruga koja svoje programske ciljeve ostvaruje i u području zaštite okoliša i prirode, pa tako i poticanjem zaštite priobalja i očuvanja prirodne i kulturne tradicije otočja, za provedbu ove aktivnosti izabran je otok Ugljan, odnosno mjesto Preko.

Osim likovne i kreativne uloge, ovaj je projekt usmjeren i na odgojno-edukativni učinak kod djece koju već u najmlađoj dobi treba poticati na pitanje „što ja kao pojedinac mogu učiniti da doprinesem zdravoj prirodi i čistome moru“. Zbog toga su u projekt uključena djeca osnovnoškolskog uzrasta, i to ona nižih razreda.
Nakon svršetka „radnog“ dijela likovne kolonije, svi radovi izloženi su u Domu na žalu.

U radu kolonije sudjelovali su Ana Šoša, Una Sorić, Mia Sorić, Mara Sorić, Noemi Stanin, Zoe Sorić Vuletić, Emanuel Košta, Marčelina Smud, Maja Brižić, Marcela Sorić Vuletić, Ellen Rončević, Minja Mazić, Ante Mazić, Sara Mazić, Noemi Mazić i Lana Šango.