Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Izložbom slika Goran Pahljina predstavio svoj doživljaj svijeta

U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku u petak je otvorena izložba slika Gorana Pahljine i rukotvorina nastalih na kreativnim radionicama radne terapije u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan.

Goran Pahljina, kao pacijent PB Ugljan, polaznik je kreativne radionice radne terapije, a svoju je kreativnost pokazao je kroz likovno izražavanje.

-Terapijsko sredstvo slikanja u Goranovim je rukama postala umjetnost. Njegova interpretacija motiva prirode pruža nam uvid u njegov doživljaj svijeta koji je, ako pitate voditelje radionice, svakako vrijedan pažnje, kazala je na otvorenju radna terapeutkinja Ivana Pavičić.

Istaknula je kako je razvoj kreativnog pristupa životu usko vezan uz razvoj psihičke strukture pojedinca, a u umjetničkim i kreativnim aktivnostima pojedincu se nastoji pomoći i poboljšati kvaliteta života u specifičnim okolnostima.

-U Odsjeku radno-okupacijske terapije u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan upravo je naglasak na art terapiji za poticanje razvoja kreativnih sposobnosti, osvještavanje identiteta i omogućavanje umjetničkog izraza kao instrument komunikacije i integracije te stvaranje iskrenog odnosa između terapeuta i pacijenta, dodala je.

Posljednjih desetljeća u sklopu radne terapije u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, osim treninga životnih i socijalnih vještina, uključuju se i umjetnički vidovi terapija poput likovne i glazbene terapije, književnih i scenskih radionica i sl.

-Psihijatrijska bolnica Ugljan od osnutka 1955. godine počela je s razvojem i prvih oblika radne terapije. U početku su se aktivnosti radne terapije vezivale uz uređenje okoliša i hortikulturu, dok su kasnije nabavljeni strojevi i alati pomoću kojih su se izrađivali uporabni predmeti poput otirača, košara, stalaka za cvijeće, čarapa, metla i sl. Umjetnost, a ovdje je riječ prije svega o njoj, nije luksuz, kao ni psihoterapija. To je jedan estetski čin i bitna karakteristika ljudske egzistencije, a ljepota ima antologijski status. I u najtežim životnim okolnostima, nastajala su najljepša umjetnička djela. U umjetnosti ne možemo pitati, umjetnost je uvijek odgovor. U psihoterapiji pacijent će odgovore sebi naći unutar sebe samog, premda na terapiju ulazi s pretpostavkom kako će ih pronaći u vanjskome svijetu. U konačnici, odgovore za kojima traga leže u njemu samom, ta spoznaja mijenja percepciju, a  umjetničko djelo je medij komunikacije između njega samoga i publike, rekao je, među ostalim, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. Mladen Mavar.

Goran Pahljina, koji se u POU Dom na žalu predstavio sa 30-ak pretežno ulja na platnu, prvi je put svoj umjetnički pogled na svijet izložio oku javnosti. Rođen je 1960. u Zadru, a slikarstvom se aktivno bavi od svoje 15. godine. Na izložbi se mogu razgledati i mnogi uporabni i ukrasni predmeti drugih pacijenata nastali na kreativnim radionicama radne terapije.

U programu otvorenja sudjelovala je Klapa Baliniera, a izložba se može razgledati do 27. srpnja.