Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Priča o priješkim lavandijerama i gajeti Cicibeli na izložbi u Milni na Braču

U subotu, 2. srpnja, u Centru za kulturu u Milni na otoku Braču otvorena je gostujuća izložba Muzeja betinske drvene brodogradnje “Tragom male drvene brodogradnje”.

Izložbom, koja je dosad gostovala u Vrboskoj i Starom Gradu na Hvaru te u Preku na Ugljanu, povezuju se  mjesta različite baštine kojima je zajednički nazivnik drvena brodogradnja.

Izložba, osmišljena 2018. godine, konceptualno se sastoji od dvije cjeline. U prvoj se govori o maloj brodogradnji, tehnikama izrade drvenog broda i drvenim brodovima općenito. Povlači se paralela između korištenja tradicijskih brodova u sadašnjosti i prošlosti, a u drugoj cjelini prikazuju se brodograđevna, brodarska, pomorska i ina maritimna baština koja je svojstvena sredini u kojoj se izložba postavlja.

Dva panoa na izložbi posvećena su povijesnim prilikama brodova u Preku od 17. do 19. stoljeća, lavandijerama koje su stradale na gajeti u olujnome moru u Zadarskom kanalu 2. studenoga 1891. te gajeti Cicibeli koja je godinama bila ponos Preka i obitelji Tome Gregova Taškele.

Milna kao mjesto “neispisane povijesti”, poznato po trgovini i jedrenjacima u 19. stoljeću, a kasnije, u 20. stoljeću, i po ribarima, imala bi puno toga reći o brodovima i ljudima koji su ih gradili i vozili. Ovom izložbom smo tek zagrebli površinu bogate baštine, navodi u osvrtu na izložbu Muzej betinske drvene brodogradnje.

Autorica izložbe je ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić, a kustosica milnarske izložbe Margarita Sveštarov Šimat, ravnateljica Centra za kulturu Milna.

Milnarska verzija izložbe nastala je u suradnji s TZO Milna i Centrom za kulturu Milna, a u sklopu projekta “Mille naves, mille fabulae – valorizacija milnarskih maritimnih običaja i predaja”.

Izložba će biti otvorena do 15. srpnja.

Fotografije Muzej betinske drvene brodogradnje