“Plava noć” Udruge Điran – zaštitni znak Ugljana i početka ljeta

“Plava noć” Udruge Điran – zaštitni znak Ugljana i početka ljeta

U organizaciji Udruge Điran, početak ljeta i turističke sezone i ove je godine obilježen smotrom folklora “Plava noć”.

Ljeto, pjesme, plesovi, zabava, proslava tradicije, ali prije svega zajedništva, moto su pod kojim Udruga Điran od 2013. godine organizira “Plavu noć”.

-U 18 godina postojanja, Udruga Điran, osim što promovira otok Ugljan nastupajući po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu, oživjela je našu narodnu nošnju i folklorne običaje. Postala je zaštitni znak Ugljana i nezaobilazni sudionik svih društvenih i kulturnih zbivanja, kazala je Marina Belić Telac, voditeljica TZM Ugljan.

Na velikoj pozornici u središtu Ugljana, u subotu navečer nastupili su, uz vrtićku djecu i učenike OŠ Valentina Klarina, KUD Koledišće iz Jezera, KUD Bokolje iz Dobropoljane, KUD Radovin iz Radovina, KUD Kukljica iz Kukljice, domaćini – Udruga Điran i kao posebni gosti Basket klapa otoka Ugljana. Voditeljice su bile Nenada Tomić i Sara Štrmelj.

Udruga Điran osnovana je 2004. godine s osnovnim ciljem da obnovi i sačuva tradiciju i običaje mjesta Ugljan preko folklora i glazbe te tradicijskih pjesama. Posebnu pažnju polaže na rad s najmlađima kako bi u njima potaknuli pozitivan odnos prema očuvanju kulturne baštine.

Sva zbivanja zabilježila je u XXL FOTOGALERIJI Ingrid Švorinić.