Gremo na Šćah i otkrijmo kulturno-povijesne staze Lukorana!

Gremo na Šćah i otkrijmo kulturno-povijesne staze Lukorana!

Turistička zajednica Općine Preko i Općina Preko organiziraju u subotu, 11. lipnja otvorenje Kulturno-povijesne staze Lukoran i uspon na Šćah – najviši vrh otoka Ugljana.

Kulturno-povijesna staza Lukoran povezuje istaknuta mjesta lukoranske prošlosti i sadašnjosti koja su prezentirana interpretacijskim tablama na pet jezika.

Pješačka staza duga oko 1,5 km povezuje naselja Mali i Veliki Lukoran. Staza započinje kod Ljetnikovca De Ponte u središtu Maloga Lukorana i pruža se prema seoskoj Vrulji odakle nastavlja trasom staroga javnoga puta Strada publica u smjeru brda Trpinjin, na čijem se vrhu može razgledati Kulturno-povijesna cjelina Trpinjin s ostacima tradicionalne suhozidne arhitekture kao reprezentativni primjer krajolika suhozida.

Brdo Šćah na 286 m nadmorske visine najviši je vrh otoka Ugljana. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na čitavom zadarskom arhipelagu, s jedne strane prema Zadru i Velebitu, a s druge prema Kornatima i ostalim otocima zadarskoga arhipelaga.

Zahvaljujući dominantnom položaju i izvanrednom pregledu okolice, Šćah je kroz povijest imao strateški značaj, a bio je i važan prostorni orijentir. Na vršnom dijelu nalaze se ostaci bedema liburnske gradine iz željeznog doba, a na samom vrhu ruševine osmatračnice iz rimskoga doba. Vrh je označen križem te natpisom vrha s planinarskim pečatom.

Suorganizatori su Stanica planinarskih vodiča Zadar, Hrvatski planinarski savez, Udruga Bura Mali Lukoran i Udruga mladih Jarac Lukoran.

PRIJAVE do 8.  lipnja u TZO Preko 095 8913110 i e-mail: info@preko.hr

PROGRAM:
8 h – okupljanje i registracija sudionika – Mali Lukoran kod Ljetnikovca De Ponte
8.30 – otvorenje Kulturno-povijesne staze Lukoran – pozdravna riječ organizatora
9 h – polazak prema brdu Trpinjin – Veliki Lukoran – Turkija – Šćah (cca 2 – 2,5 h hoda)
Skupna fotografija na vrhu. Odmor i povratak u Mali Lukoran.
13 h – roštilj kod caffe bara Tramontana, kupanje i slobodne aktivnosti

Za sudionike iz Zadra osiguran je privatni prijevoz brodom koji polazi iz Gradske luke Zadar (kod mosta ispred Branimira) u 7.30  prema Malome Lukoranu. Povratak je iz luke u Preku brodom prema Gradskoj luci Zadar ili trajektom prema luci Gaženica ((https://www.putovnica.net/prijevoz/trajekt-zadar-osljak-preko-ugljan-jadrolinija).

Za brod/trajekt u povratku potrebno je kupiti kartu (18 kn).

Kotizacija za izlet se ne naplaćuje!!!

ZAHTJEVNOST IZLETA: K1 – T2
K1 – lagano (visinska razlika manja od 500 m)
T2 – srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
OPREMA: planinarske cipele, odjeća sukladno vremenskoj prognozi. Dovoljna količina vode za piće iz ruksaka, minimalno 1 litra.

Prijavom na izlet svaki pojedinac (roditelji i za djecu) potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupaju na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča te se otklanja svaka odgovornost organizatora i/ili vodiča od eventualnih bilo kakvih neželjenih posljedica. Organizator u svakom trenutku ima pravo izmjene programa, satnice i vremena održavanja izleta. Prijava za izlet također je i privola za prikupljanje i korištenje osobnih podataka, fotografija i video-zapisa sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR) koji mogu biti korišteni za objavljivanje u elektroničkim i tiskanim medijima.