PROJEKT FORTITUDE „Noć tvrđava“ na Sv. Mihovilu

PROJEKT FORTITUDE „Noć tvrđava“ na Sv. Mihovilu

Sve što vas je uvijek zanimalo o Tvrđavi sv. Mihovila, a niste pitali, moći ćete doznati 30. travnja u sklopu programa „Noć tvrđava / Night of Fortresses“.

Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja se održava u sklopu europskog projekta FORTITUDE, a organiziraju je projektni partneri: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Opština Herceg Novi, Grad Karlovac i Opština Bar, s ciljem razvoja i promicanja turističke ponude utvrđene baštine kao generatora dodane kulturno-turističke vrijednosti.

-Općina Preko uključila se u projekt na poziv ustanove Tvrđava kulture Šibenik, s kojom smo ostvarili suradnju prilikom pripreme za uključivanje u jedan drugi europski program – Venecijansku kulturnu rutu, čiji je cilj promicanje i upoznavanje naše kulturne baštine te bolje pozicioniranje na turističkoj i kulturnoj karti Europe. Međutim, kao i uvijek, svi europski programi i projekti, osim same provedbe, imaju za cilj i razmjenu iskustava, kontakata i primjera dobre prakse s mogućnošću povezivanja partnera u budućnosti pa je tako ostvarena i ova naša suradnja, odnosno uključenje Općine Preko u manifestaciju “Noć tvrđava”, objašnjava općinski načelnik Jure Brižić.

To je prva kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Obilježavanju “Noći tvrđava” priključit će se mnogi utvrđeni lokaliteti koji će organizirati sadržaje/programe za posjetitelje, bilo da je riječ o otvorenju izložbe, predavanju, predstavljanju, organizaciji radionice, koncerta, plesne izvedbe, predstave, stručnog vodstava tvrđavom/utvrdom, danu otvorenih vrata i sl.

Općina Preko organizirat će obilazak Tvrđave sv. Mihovila, a posjetitelji će moći upoznati povijest tvrđave te aktualnosti vezane uz nedavna arheološka istraživanja, ali i uživati u nezaboravnom pogledu koji se s tvrđave pruža na Zadar sa zaleđem te otoke zadarskoga arhipelaga.

Tvrđava sv. Mihovila jedna je od najznačajnijih kulturno-turističkih znamenitosti zadarskih otoka, nepokretni je spomenik kulture i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Nalazi se na istoimenom brdu (265 m) iznad mjesta Preka i Poljane. Podigli su je Mlečani u 13. stoljeću kako bi kontrolirali Zadar, zaštitili svoje brodove i trgovce, a danas je omiljeno izletište posjetitelja i turista otoka Ugljana.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a program je sljedeći:

15.30 h Obilazak tvrđave uz stručno vodstvo povjesničara i arheologa

17 h  Obilazak tvrđave uz stručno vodstvo povjesničara i arheologa

18.30 h Projekcija tematskog filma (30 min)