Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Punim jedrima do Tvrđave sv. Mihovila, Šćaha i Velikog Bokolja

Petu godinu zaredom Jedriličarski klub Samobor organizirao je Jedriličarsko-planinarski rally 101 milja mora i planina s ciljem spajanja 100 milja plovidbe s jednom miljom planinarskih uspona.

Nakon osvojenih vrhova diljem dalmatinskih i kvarnerskih otoka, prošli vikend samoborski jedriličari i članovi Planinarskog kluba Scout svoj neobičan rally započeli su u Preku, odnosno usponom na Tvrđavu sv. Mihovila, Šćah i Veliki Bokolj.

-Spojili smo dva prijateljska kluba, jedriličarski i planinarski, jer jedriličari vole planinarenje, a planinari more i jedrenje. Ovo je peti rally u kojemu ćemo spojiti Ugljan, Pašman, Pag, Rab, Dugi otok i Kornat te na taj način osvojiti 100 horizontalnih, plavih milja plovidbe i jednu zelenu, vertikalnu milju planinarskih uspona, govori Hrvoje Glavaš, predsjednik Jedriličarskog kluba Samobor.

Na put je krenulo više od stotinu jedriličara i planinara u 20 jedrilica, a u pet godina koliko se druže na rallyju, mnogi planinari postali su i jedriličari i obratno. U pet godina jedrili su do Visa, Hvara, Brača, Lastova, Korčule, Mljeta, Pelješca, Cresa, Lošinja, Krka…

-Mi smo ljubitelji prirode i cilj je rekreirati se, ali i one planinare koji nisu jedriličari naučiti jedriti i obratno. I u prve četiri godine dogodilo se da se puno ljudi počelo baviti jedrenjem i planinarenjem iako prije možda nikad nisu razmišljali o tome, dodaje Glavaš.

Glavni organizator je Jedriličarski klub Samobor, koji brine i o financijskoj konstrukciji, ali, ističe Glavaš, svi sudionici plaćaju i neku vrstu kotizacije.

-Veliku pomoć u organizaciji dobijemo i od lokalnih turističkih zajednica, pa su nam tako ususret izašli i Turistička zajednica Općine Preko i Marina Preko, napominje.

U šarolikoj planinarsko-jedriličarskoj ekipi na sedmodnevni rally krenulo je stotinjak ljubitelja “plavog i zelenog”, desna ruka Hrvoju Glavašu je dopredsjednik Planinarskog kluba Scaut Srećko Bošković, a kada osvoje sve morske i planinarske otočne milje u Hrvatskoj, u planu su grčki otoci.