Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

DAN NARCISA Za Onkološki odjel OB Zadar otočani donirali 7860 kuna

U javno-zdravstvenoj akciji Dan narcisa, koja se za Ugljan i Pašman održala u Sutomišćici, otočani su donirali  7860 kuna.

Novčani prilozi prikupljali su se za opremanje Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar, sve je proteklo u znaku narcisa – simbola izdržljivosti, svjetla i proljeća.

U akciji su sudjelovali Udruga žena Kukljica, Općina Kukljica, KUD Bokolje iz Dobropoljane, Udruga žena Luzor iz Preka, KUD Sveti Ante iz Lukorana, Udruga žena Sv. Fume iz Sutomišćice te Udruga Điran iz Ugljana.

Vesna Benić, inicijatorica i voditeljica akcije na otocima, govorila je o važnosti redovitih, godišnjih kliničkih pregleda dojki, o važnosti mamografije, rendgenskog pregleda dojke kojim se otkrivaju tumori i druge promjene, a dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci u prosjeku dvije godine prije pojave bolesti. Ultrazvuk, uz mamografiju, znatno povećava točnost dijagnosticiranja dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke, kazala je.

Podsjetila je žene koje su zbog dvije godine pandemije izazvane koronavirusom možda zapostavile preventivne preglede dojke da to obavezno učine.

U dvanaest godina održavanja akcije Dan narcisa otočani su prikupili ukupno 137.890 kuna za pomoć opremanja Onkološkog odjela zadarske Opće bolnice.

Sljedeća godine akcija će se održati u Lukoranu.

U Hrvatskoj je smrtnost od raka dojke u padu za 25 posto, a riječ je o kontinuiranom smanjenju, što je rezultat odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

U sklopu programa, prema službenim podacima, odaziv obavljanja mamografskih pregleda je oko 60 posto, a raspon odaziva prema županijama kreće se između 45 i 80 posto.

Rak dojke najčešći je zloćudni uzrok smrti u većini zemalja svijeta, a u Hrvatskoj je na trećemu mjestu.