Liburnija nabavila 21 autobus – jedan dolazi na naš otok

Liburnija nabavila 21 autobus – jedan dolazi na naš otok

Nakon provedenog javnog natječaja, Liburnija d.o.o. nabavila je 21 autobus kojim će zamijeniti dio zastarjelog voznog parka, izvijestili su danas iz zadarske putničke prijevozničke tvrtke.

Društvo Autobus d.o.o. iz Zagreba dostavilo je najpovoljniju ponudu za nabavu 12 prigradskih visokopodnih autobusa dužine 12 metara i jednog prigradskog visokopodnog autobusa s podiznom rampom za invalide marke Iveco, tipa Crossway line. Proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2, prilagođeni su osobama s invaliditetom, isporučeni su i uskoro će biti pušteni u promet.

U voznom parku Liburnija ima 88 autobusa, 30 starijih od 15 godina. Osim što su nedovoljno prilagođeni potrebama putnika i otežavaju pristup osjetljivim skupinama (osobe s invaliditetom, djeca, starije osobe itd.), prešli su više od 25,5 milijuna kilometara. Nakon isporuke novih, najstariji autobusi bit će rashodovani pa će prosječna starost vozila koja su u dnevnoj upotrebi biti ispod pet godina, navodi se u priopćenju.

Nabava novih autobusa financirana je u okviru Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava dana 14. svibnja 2021. godine potpisali su Liburnija d.o.o., Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Projekt nabave 21 novog autobusa vrijedan je ukupno 49,450.000 kuna, od čega je 33,500.000 kuna bespovratnih EU sredstava iz Kohezijskog fonda.

Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu usluge javnog prijevoza građanima na području grada Zadra i prigradskih mjesta i naselja te osigurati njegovu održivost. Specifični ciljevi projekta su povećanje udobnosti i dostupnost usluge javnog prijevoza, smanjenje štetnog utjecaja na okoliš i emisije CO2, veća sigurnost vozača i putnika u javnom prijevozu, te manji troškovi održavanja vozila.

Na provedenom natječaju najpovoljniju ponudu za nabavu šest niskopodnih gradskih autobusa marke Mercedes-Benz, tipa Conecto, dužine 12 metara, te dva prigradska visokopodna autobusa Mercedes Benz, tipa Intouro L, dužine 15 metara, dostavilo je društvo Jolly auto line d.o.o., koje će autobuse Liburniji isporučiti najkasnije za godinu dana od potpisa ugovora. Svi autobusi proizvedeni su prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2 te su prilagođeni osobama s invaliditetom.