Predstavljeni rezultati EU projekta PB Ugljan vrijednog više od 600.000 kuna

Predstavljeni rezultati EU projekta PB Ugljan vrijednog više od 600.000 kuna

U Centru kreativne industrije Zadar održana je završna konferencija projekta Psihijatrijske bolnice Ugljan “Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu”.

Vrijednost projekta je 609.446,78 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”.

Cilj projekta je unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te prevenirala ovisnost o alkoholu.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. Mladen Mavar osvrnuo na više aspekata liječenja alkoholizma, kao i na samu povijest bolnice na Ugljanu te otkrio da se na Odjelu za liječenje ovisnosti o alkoholu trenutačno liječi 28 pacijenata na muškom odjelu, kapacitiranom za 31 pacijenta. Na ženskom odjelu u ovome trenutku ne liječi se ni jedna pacijentica.

-Alkoholizam je jedna od tvrdokornijih ovisnosti, a rezultati liječenja ne mogu biti sjajni kao u kirurgiji. Bolest nije vezana samo uz alkoholičare, nego nastaju poremećaji u obitelji, na radnome mjestu, u socijalnim kontaktima, istaknuo je, među ostalim, dr. Mavar.

Zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković kazao je da se nada da je cilj projekta ispunjen te da su djelatnici educirani kako bi svim ljudima kojima je potrebno liječenje ovisnosti od alkohola pomogli i unaprijedili njihovu budućnost.

-Zadarska županija uvijek će se brinuti o infrastrukturnim projektima, a na vama je da se usavršavate kako bi svi vaši budući korisnici imali odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i terapiju. U vremenu smo koronakrize i u protekle dvije godine, nažalost, povećan je broj onih koji su počeli više konzumirati alkohol. Mislim da smo na pravome putu da ovaj projekt u samoj implementaciji pokaže što ste naučili, dodao je.

Voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf iz Psihijatrijske bolnice Ugljan naglasila kako su ciljana skupina bili zdravstveni djelatnici: liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti te da su unatoč pandemiji uspjeli u cijelosti provesti projekt.