default
default
default
default
default
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U novu godinu Općina Tkon ušla s novim promotivnim materijalima

Općina Tkon priprema se za novu turističku sezonu promotivnim video-materijalima koji su dostupni na YouTube kanalu projekta Arca Adriatica.

Video-materijali, koji su nastali u sklopu projekta, imaju za cilj promovirati turističku destinaciju Tkon, ali i prekogranično područje projekta (Hrvatsku i Italiju) s posebnim naglaskom na pomorsku baštinu.

Tkon je ribarsko mjesto na otoku Pašmanu, gdje mala brodogradilišta još uvijek grade drvene brodice po narudžbi i gdje još uvijek proizvode ribolovnu opremu. Iako je Tkon relativno mala općina s obzirom na površinu i broj stanovnika, ponosi se prelijepim plažama, pješčanim uvalama, i iznad svega – obalom okruženom kristalno čistim morem. Zapadnu i jugozapadnu stranu otoka obilježava strma obala, puna škrapa i hridi, koja je ispresijecana uvalama i malim, pristupačnim zaljevima. Zbog toga je u na području Tkona izražen robinzonski turizam.

Nematerijalna i materijalna baština sačuvana je i njeguje se organizacijom različitih manifestacija. Tako se pomorska baština, vještine i zanati njeguju kroz tradicijsku regatu „Đir po konalu” i kroz utrku kaića u sklopu Ribarske noći. Ljubitelji aktivnog turizma sve češće posjećuju Tkon i sudjeluju u događanjima koja su kreirana po njihovom guštu, poput Sajma otočnih proizvoda, Pašmanskog polumaratona i jedinstvene otočne manifestacije – Škrapinga.

Razvoj turističkog proizvoda Arca Adriatica počiva na uspostavi metodologije za sustavno očuvanje pomorske baštine pograničnog područja. Temelj za izgradnju prepoznatljivog Arca Adriatica pomorskog proizvoda svakako je novoadaptirani Interpretacijski centar pomorske baštine smješten u središtu Tkona. Središnja interpretacijska tema centra je kunjka koja spaja bogatu prošlost i sadašnjost pomorske baštine te prikazuje život na otoku kroz stalni postav „Kunjke su othranile Kunjane“. U vanjskom dijelu prezentirane su obnovljene stare tradicijske barke, a popratne informacije nalaze se na informativnim pločama postavljenim oko luke.

Projekt „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“ ili skraćeno ARCA ADRIATICA, dio je treće prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“ programa INTERREG Italija- Hrvatska 2014-2020.

Provođenje projekta službeno je započelo 1. siječnja 2019. godine, a završilo 31. prosinca 2021. godine. ARCA ADRIATICA predstavlja svojevrsni nastavak uspješno realiziranih EU projekata Mala barka i Mala barka 2 budući da se projektom nastavlja rad na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine.

Novi promotivni video-materijali dostupni su na poveznicama:

Tkon promo 15 sec: https://www.youtube.com/watch?v=cyhY6sStdjI
Tkon promo 30 sec: https://www.youtube.com/watch?v=mDdezc36BQ0
Tkon promo 1 min: https://www.youtube.com/watch?v=7WhIPUZgLyo

Fotografije Boris Kačan