Projekt energetske tranzicije Silbe i Iža država će sufinancirati sa 45.000 kuna

Projekt energetske tranzicije Silbe i Iža država će sufinancirati sa 45.000 kuna

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je prijedlog projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”, koji je Društvo Samotvorac u suradnji s Udrugom mladih Tarabuži Iž i Pokretom Otoka u studenome 2021. godine prijavilo na javni poziv za prijavu projektnih prijedloga i projekata poticanja razvoja civilnoga društva na otocima u 2021. godini, donosi portal Pokreta Otoka.

Otoci Silba i Iž administrativno pripadaju Gradu Zadru, jedinici lokalne samouprave s najvećim brojem otoka u svojoj nadležnosti. Ukupno na oba otoka živi manje od 1000 stanovnika. Ideja o projektu nastala je u suradnji pokretača sa Silbe i Iža tijekom energetske akademije na Korčuli, gdje je ispisan i prvi draft prijedloga projekta.

Osim Silbe i Iža, Gradu Zadru pripadaju i otoci Rava, Molat, Ist, Premuda i Olib, na kojima se stvara kritična masa zainteresirana da otoke Grada Zadra povede u energetsku tranziciju i izradu agende za prijelaz na čistu energiju.

Ukupna vrijednost projekta je 45.426,88 kuna, a bespovratnim sredstvima MRRFEU sufinanciran je iznos od 45.016,52 kuna.

Društvo Samotvorac je nositelj projekta, a Udruga mladih Tarabuži Iž i Pokret Otoka su partneri. Planirana provedba projekta je od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, a voditeljica je Paula Bolfan, članica Društva Samotvorac sa Silbe, zaposlena na mjestu koordinatorice u Pokretu Otoka.

Prvi korak projekta je provedba mapiranja znanja i potencijala putem anketiranja i intervjua vlasnika nekretnina na otocima Silbi i Ižu. Rezultati analize dobivenih podataka služiti će za osvješćivanje zajednice te pokretanje konkretnih aktivnosti lokalnog stanovništva u energetskoj tranziciji.

Konačni ishod projekta očituje se u mapiranim dionicima spremnim za provedbu projekta za koje se u trećem tromjesječju održava radionica tehničke podrške pripreme projekata, izradi i distribuciji brošure u četvrtom tromjesječju s osnovnim informacijama i znanjem dobivenim na predavanjima za javnost i edukacijama implementacije OIE te rezultatima analize trenutačnog stanja na otocima kao bazi za daljnje aktivnosti uvođenja OIE na male otoke.

Informacije o tijeku provedbe projekta bit će dostupne na stranicama svih triju udruga i portalu Pokreta Otoka.

Osim ovoga projekta, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirat će 28 projekata kako bi se potaknuo razvoj civilnog društva na otocima.

Odlukom ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije početna alokacija u iznosu od 500.000 kuna udvostručena je i iznosila je 1,000.000 kuna kako bi se financiralo svih 28 prijavljenih projekata koji su svojom kvalitetom i sadržajem konkurirali na ovom pozivu.

-Javnim pozivom osnažujemo uloge i kapacitete organizacija civilnog društva na otocima i to putem poticanja različitih gospodarskih i društvenih djelatnosti koje djeluju u skladu s ciljevima održivog razvoja. Ovaj program, kao i javni poziv, omogućit će daljnji razvoj naših otoka i stoga se radujem da organizacije civilnog društva provode projekte koji će biti na korist svim otočanima i našim otocima, posebno kroz humanitarni rad udruga, ali i podizanje svijesti o zaštiti kulturne i prirodne baštine, istaknula je ministrica Tramišak.

Među odobrenim projektima još je jedan iz Zadarske županije – projekt Udruge Kamene babe iz Kali pod nazivom “Stara cura – žena na rubu, umjetničko istraživanje”, što će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancirati sa 12.390 kuna.

Ostale odobrene projekte možete pogledati na LINKU