Brižić: Podižemo subvencije za kredite za mlade na 1000 kuna mjesečno

Brižić: Podižemo subvencije za kredite za mlade na 1000 kuna mjesečno

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Preko usvojen je proračun za 2022. godinu u iznosu od 46,927.369,42 kuna.

-Proračun je izrađen kvalitetno i u skladu s propisima, kao i svake godine, a dokaz za to su i priznanja za proračunsku transparentnost kojima je Općina Preko već treći put za redom ocijenjena najvišom ocjenom. Proračun za 2022.g. temelji se na ranije usvojenoj projekciji uz određena odstupanja uvjetovana izmjenama zakonskih okvira, posebno izmjenama poreznih propisa te općinskih odluka, kao i dinamikom realizacije planiranih
aktivnosti i projekata, pojasnio je općinski načelnik Jure Brižić.

Proračunom je, dodaje, obuhvaćeno redovito djelovanje općinske uprave i ustanova čiji je osnivač Općina Preko, održavanje i gradnja komunalne, društvene, odgojno-obrazovne, turističke i ostale infrastrukture te različiti projekti koje osim vlastitim sredstvima općina planira financirati putem EU i nacionalnih natječaja i poziva.

-Poseban dio proračuna, kao i uvijek, odnosi se na javne potrebe u kulturi, športu i socijalnoj skrbi, što znači da ćemo i u sljedećoj godini dio sredstava izdvojiti za rad svih naših udruga i klubova te da ćemo nastaviti isplaćivati sve socijalne i demografske naknade, od naknada za novorođenčad, preko subvencija za vrtić i školske knjige, stipendija za studente do naknada i božićnica za umirovljenike. Ono što je novo od sljedeće godine jest podizanje subvencioniranja rata stambenih kredita za mlade na 1000 kuna, kao i produživanje roka subvencioniranja za jednu godinu za svako novorođeno dijete za primanja subvencije. Nadamo se da ćemo tom mjerom pomoći mladim obiteljima da riješe svoje stambeno pitanje i samim time ostanu živjeti na otoku te da ćemo pozitivno utjecati i na demografsku sliku naše općine i otoka općenito, ističe načelnik.

Podsjeća da je Općina Preko među jedinicama lokalne samouprave s najvećim pronatalitetnim i socijalnim mjerama, a to namjerava ostati i u budućnosti.

-Vjerujemo da ćemo svim ovim mjerama, programima i projektima koje obuhvaća proračun doprinijeti što boljem i kvalitetnijem životu svih naših stanovnika te stvoriti još bolje uvjete za gospodarski razvoj i napredak naše općine.
Usvajanjem proračuna vladajuće stranke HDZ-a realizirano je još jedno predizborno obećanje te je osiguran kontinuitet i nastavak provođenja demografskih i socijalnih mjera u Općini Preko, poručuje prvi čovjek Općine Preko.