Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Gabriel Boric, novi predsjednik Čilea, porijeklom je Ugljanac

Prije tri mjeseca, 20. rujna, prenijeli smo priču portala zadarski.hr o Gabrijelu Boriću, kandidatu za predsjednika Čilea.

Predviđanja su se obistinila i u drugom krugu predsjedničkih izbora Čilea, jedne od ekonomski i socijalno najstabilnijih i najprosperitetnijih zemalja Južne Amerike, pobijedio je upravo on, 35-godišnji Gabrijel Borić, porijeklom Ugljanac.

Boric je postao najmlađi predsjednik Čilea pobijedivši u do kraja neizvjesnoj utrci kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta, na izborima koji predstavljaju vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji.

Rezultati izbora u Čileu s velikim su se zanimanjem pratili u Ugljanu jer su Borićevi pradjed i prabaka s otoka u Čile otišli prije više od 120 godina. S rodbinom na Ugljanu mladi Borić održava kontakte, a posljednji je put na otoku svojih predaka bio 2010. godine.

Ugljanka Zdenka Borić, Gabrijelova rođakinja u trećem koljenu, među obiteljskim uspomenama čuva fotografiju bračnog para koji je s Ugljana otišao u Čile. Kada se povezala s njegovim stricem preko društvenih mreža, posjetio ju je i Gabriel Borić.

– Gabriel je bio u trećoj “turi” rođaka koji su došli iz Čilea, posjetio nas je dok je dvojicom braće bio na proputovanju Europom, rekla je Zdenka  za HRT te dodala kako ga se i nakon gotovo 12 godina pamti po ozbiljnosti.

– Pamtim koliko je bio ozbiljan i koliko su ozbiljni bili ti njegovi razgovori, bez small talksa što bi rekli Englezi, kaže Zdenka. Tada sam mu rekla: Kad postaneš predsjednik, jednog dana ćeš avion poslati po mene.

Njegovih predsjedničkih ambicija sjećaju se i ostali rođaci.

– Pričao je kako će jedan dan postati predsjednik Čilea, smijali smo se tome i samo smo rekli: Da, da, da… Došao je tu, 25 godina je imao, prisjeća se Domagoj Kombura iz Ugljana.

Novoizabranom čileanskom predsjedniku stigle su brojne čestitke, a među prvima uputio ju je i i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je napisao:

“Srdačno Vam čestitam na pobjedi na predsjedničkim izborima u Čileu te na časti koja Vam je pripala da budete prvi predsjednik hrvatskih korijena na čelu neke druge države osim Lijepe Naše.

Izuzetno mi je drago da je jedan naš otočanin, porijeklom upravo iz naše općine, iz malog mjesta Ugljan, postigao tako velik uspjeh te postao predsjednik Čilea, i to kao najmlađi u povijesti te zemlje.

Želim Vam puno sreće i uspjeha u obnašanju te visoke i odgovorne dužnosti te se nadam da u svom budućem radu nećete zaboraviti ni na svoje hrvatske korijene”, napisao je prvi čovjek Općine Preko.

– Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali zašto ga ne pozvati i u službeni posjet kao predsjednika Čilea, dodao je Brižić.

Tijekom svog pobjedničkog govora Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra.

Fotografije 24 sata/ Rodrigo Garrido, Cropix,  Afp i obiteljski album obitelji Borić