Hoće li Čile u studenome dobiti predsjednika Hrvata – porijeklom Ugljanca?

Hoće li Čile u studenome dobiti predsjednika Hrvata – porijeklom Ugljanca?

Odličnu priču iz pera novinara Ivice Nevešćanina o potomcima obitelji Borić iz Ugljana donosi danas portal zadarski.hr

Riječ je o Gabrijelu Boriću (35), koji bi u studenome mogao postati predsjednik Čilea, a čiji su preci prije 124 godine u tu južnoameričku zemlju došli iz Ugljana.

Gabriel Borić

Ugljanka Zdenka Borić prisjetila se kako je rođak iz Čilea s braćom bio u Ugljanu 2010. godine te da je mlad i ambiciozan, ali ne previše emotivan.

– Već je tada bio vođa nekih studentskih prosvjeda. Držao se onako, imao je to nešto u sebi. Na taj njegov gard ja sam mu u šali rekla: “Kad postaneš predsjednik, poslat ćeš predsjednički avion po mene”. I, eto ti ga na… Možda mi se želja ispuni – smije se Zdenka, a i mi s njom jer teško je iz perspektive malog Ugljana povjerovati da bi 35-godišnji Gabriel Borić u studenome mogao postati novi predsjednik najjužnije južnoameričke države.

Ognjene zemlje, pune bakra, salitre i vulkana, kamo su krajem 19. i početkom 20. stoljeća iselile cijele familije naših otočana, najviše s Brača, ali i s Korčule, Hvara, Raba, Ugljana, odakle su se i Ive Borić i Božica Crnošija, Gabrijelovi pradjed i prabaka, krajem 19. stoljeća uputili u ”obećanu zemlju”. Tri generacije i točno 124 godina kasnije njihov izravni potomak postao je kandidat udružene ljevice za novog predsjednika Čilea, mladi revolucionar, ala Che Guevara, koji želi konačno raskrstiti s Pinochetovom ostavštinom i dubokim podjelama koje zadnjih desetljeća potresaju tu zemlju.

Borića u Ugljanu, ako se računa muška loza, danas ima samo u dvije kuće, dok u Čileu, glavnom gradu Santiagu i Punta Arenasu na samom jugu zemlje, najmanje 30 obitelji ponosno nosi to prezime, kaže Zdenka. I svi su ostali Borić, nitko iz imena nije ispustio naše ć koje im otkriva hrvatske korijene.

– Ja sam Gabrijelova rodica, u trećem koljenu. Naši su pradjedovi bili braća. Moj pradjed Mate je ostao na Ugljanu, s još dvoje braće i sestrom, a njegov pradjed, Ive, sa ženom i bratom Šimom, otišao je u Čile. Nikad se nisu vratili – govori nam Zdenka dok pokušamo pohvatati obiteljske konce.

Marija i Slavko Borić

Ugostila nas je u svojoj kući u Ugljanu gdje živi s roditeljima, Slavkom i Marijom. Slavko je napunio 86 godina i ne čuje više dobro. On je, uz rođaka Vojislava, možda jedini muški potomak Borića na Ugljanu u izravnoj vezi s Gabrijelom Borićem.

Od 1978. žive u novoj kući, niti stotinu metara udaljenoj od nekadašnjih Borićevih dvora, napuštenih, srušenih, zaraslih u travu: jedne niske kamene kućice i katnice u susjedstvu. Na toj današnjoj adresi, Put Javora 16, rodio se Zdenkin pradjed Ive Borić. U kamenoj prizemnici živjelo se s blagom, a kako se obitelj širila, u susjedstvu su podigli kuću na kat, ali tako da su sva braća živjela u spojenoj zgradi, jedan pored drugog.

Kao i svaka priča o obiteljskom porijeklu, davnim precima i nasljednicima, i priča o Borićima ima svoje uspone i padove, svoje manje i više poznate pojedince i potomke, no malo toga o Borićima iz Čilea danas bi se znalo da nije bilo Zdenke Borić koja se u istraživanje korijena svoje obitelji upustila sasvim slučajno….

Cijelu priču o obitelji Borić i ugljanskim, ali i bračkim korijenima čileanskoga predsjedničkog kandidata Gabrijela Borića pročitajte OVDJE

Fotografije Jure Mišković/Cropix,  Afp i obiteljski album obitelji Borić