Općina Preko: Počela podjela 2700 spremnika za reciklabilni otpad

Općina Preko: Počela podjela 2700 spremnika za reciklabilni otpad

Djelatnici komunalne tvrtke Obala i parkovi počeli su podjelu spremnika za reciklabilni otpad na području Općine Preko.

Od nabavljenih 3080 spremnika, podijelit će ih se 2700, a taj broj, prema riječima Karla Novoselića iz Općine Preko, sigurno neće biti konačan.

-Prvi spremnici podijeljeni su kućanstvima u Sutomišćici, Poljani i Batalaži, a do kraja listopada dobit će ih svih 2700 korisnika, koliko ih je na popisu zadarske Čistoće. Odvoz reciklabilnog otpada počet će vjerojatno početkom sljedeće godine, o čemu će svi na vrijeme biti obaviješteni, dodaje Novoselić.

U tzv. narančaste spremnike odlagat će se plastika, metal, papir, staklo, tekstil, otpadno drvo, a nikako se ne smiju bacati električni i elektronički uređaji, opasni otpad, glomazni, građevinski i tekući otpad.

Novoselić ističe da se usluga pražnjenja i odvoza reciklabilnog otpada neće naplaćivati, spremnici će se prazniti jednom tjedno, a otpad se može odvajati, a i ne mora nego odlagati refužo.

-Primjerice, ako korisnik želi, može u posebne vrećice odvojiti staklene boce od papira ili tekstila, ali to nije nužno. Od sljedeće godine vjerojatno će se i miješani kućni otpad (stare zelene kante) odvoziti jednom tjedno jer se očekuje da će ti spremnici biti rasterećeni uvođenjem tzv. narančastih. Intencija je da i računi za odvoz miješanog kućnog otpada budu manji jer će se te kante rasteretiti budući da će svaka imati čip koji će se očitati prilikom pražnjenja i korisnici će plaćati prema tome koliko su mjesečno odložili otpada, objašnjava Novoselić i ponavlja da će odvoz reciklabilnog otpada iz novih, narančastih spremnika biti besplatan.

Nabavu spremnika za reciklabilni otpad osigurala je Općina Preko, koja se za taj projekt 2018. godine javila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.

– Naša je prijava pozitivno ocijenjena, a sukladno ugovoru s Fondom iz 2019. godine definirana je vrijednost projekta nabave oko 3100 spremnika za reciklabilni otpad u iznosu od 795.510 kuna, pri čemu Općina Preko financira 15 posto, tj. 119.326 kuna. Ostalih 85 posto financira se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., potvrdio je općinski načelnik Jure Brižić.