Inovacije ključne za razvoj i konkurentnost ribarstva, ali i očuvanje okoliša

Inovacije ključne za razvoj i konkurentnost ribarstva, ali i očuvanje okoliša

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je završna konferencija projekta PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market added value Adriatic fish products.

Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more! – krilatica je projekta čija je provedba započela 1. siječnja 2019. i traje do 31. prosinca 2021. godine. Vodeći partner je Sveučilište u Bologni, a ostali partneri su Zadarska županija (HR), Institut za oceanografiju i ribarstvo (HR), Ministarstvo poljoprivrede (HR), Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (HR), Ribarska zadruga Omega 3 (HR), Ribarska zadruga Istra (HR), CNR: Institut morskih znanosti ISMAR (IT), ASSAM: Agencija za agrohranu regije Marche (IT), CESTHA: Eksperimentalni centar za očuvanje staništa (IT),  Srednja škola ‘Remo Brindisi’ (IT), OGS: Nacionalni institut oceanografije i eksperimentalne geofizike (IT),  Organizacija proizvođača školjkaša – Bivalvia Veneto (Jadransko more)(IT), Regija Emilia – Romagna (IT).

Projekt je proveden sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici definiranoj u strategiji Europa 2020., a ulazak Zadarske županije kao najribarskije hrvatske županije u projekt koji se tiče područja ribarstva bio je sasvim logičan i poželjan potez, ustvrdio je župan Božidar Longin koji je na početku pozdravio sudionike Završne konferencije kojoj su nazočili predstavnici svih projektnih partnera.
„Važno je istaknuti da naša županija promiče inovacijsku politiku. Naime, upravo su inovacije one čija uloga u gospodarstvu postaje sve značajnijom. Nužne su kako za stvaranje boljih radnih mjesta, tako i za izgradnju ekološki osvještenijeg društva, za unapređenje kvalitete života, ali i održavanje konkurentnosti na svjetskom tržištu. Kroz PRIZEFISH baš su inovacije ono što smo dobili kao novu vrijednost“, istaknuo je Longin naglasivši važnost kontinuiteta provedbe projekata na području ribarstva s pozicije učinka koji imaju na gospodarski sektor, jer je PRIZEFISH svojevrsni nasljednik uspješnog projekta ECOSEA kroz koji je ribarska zadruga OMEGA 3 ostvarila status proizvođačke organizacije što predstavlja najvišu razinu udruživanja na razini Europske unije, čime je stekla mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova s većim postotkom financiranja.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić u svojem je obraćanju poručio kako je ribarstvo strateška gospodarska grana u Republici Hrvatskoj te je od iznimne važnosti za očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, kao i razvoj otočnih i priobalnih zajednica.

„Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno tijelo za sektor ribarstva koji obuhvaća ribolov, uzgoj i preradu proizvoda ribarstva osigurava da su sve aktivnosti u ribarstvu i akvakulturi dugoročno ekološki održive i da se ribarstvom upravlja na način koji osigurava gospodarski razvoj i dostupnost proizvoda ribarstva na tržištu. Razvoj ribarstva i očuvanje resursa iziskuje nova inovativna rješenja i Ministarstvo daje podršku projektima čiji su ciljevi u skladu s tim, zbog čega se i uključilo u projekt PRIZEFISH kao jedan od 14 projektnih partnera“, kazao je Mršić dodavši da prekogranična suradnja između Italije i Hrvatske ima sve veću važnost za obje države zbog zajedničkih interesa i sličnih izazova sa kojima se suočavaju ribari s obje strane Jadrana.

Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati i provedene projektne aktivnosti projekta te je naglašeno kako su ciljevi i ostvareni. Održana je i panel rasprava na temu rezultata i postignutih ciljeva projekta PRIZEFISH u kojoj su sudjelovali predstavnici projektnih partnera.
Opći cilj projekta bio je potaknuti mala i srednja poduzeća iz Hrvatske i Italije te organizacije proizvođača na veću angažiranost u ribarstvu i komercijalizaciji ribljih proizvoda kako bi se osigurala konkurentnost tih proizvoda, ne samo na domaćem tržištu, već i na međunarodnom. To se namjerava ostvariti razvojem inovacija ribljih proizvoda s dodanom vrijednošću uz pomoć eko-oznaka koje ispunjavaju okolišne, ekonomske i društvene zahtjeve.

Projekt PRIZEFISH financira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. -2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.117.680,00 eura, od je čega 85% financirano iz ERDF-a, a proračun Zadarske županije na projektu ukupno je 349.430,00 eura.

Konferencija je održana uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera s ograničenim brojem sudionika te uz omogućeni on-line prijenos za sve zainteresirane dionike.