Obljetnica posvete Župne crkve sv. Eufemije u Sutomišćici

Obljetnica posvete Župne crkve sv. Eufemije u Sutomišćici

Zahvalnim misnim slavljem koje je predvodio don Filip Kucelin, sutomiški župnik, domaći sin i posljednji u nizu od 150 do sada poznatih svećenika podrijetlom iz Sutomišćice i Poljane, u subotu, 27. studenoga proslavljena je 328. obljetnica posvete Župne crkve u Župi Sutomišćica – Poljana, donosi Informativna katolička agencija.

Župa trenutačno ima četvoricu živućih svećenika i dvije redovnice. Obljetnica posvete župne crkve navršila se 26. studenoga, o čemu svjedoči natpis na pročelju Crkve sv. Eufemije pisan latinicom s glagoljski napisanom godinom posvete: BI KARSTENA CRIKVA SVETE EUFEMIE. P. OD PRISV(I)TLIM GOSPODINOM ARHIBISKUPOM VIKTORIO PRIULI NA 26 NOVEMBRA 1693.

U propovijedi don Filip je podsjetio kako je župna crkva posebno mjesto Božjeg prebivanja, ujedno i mjesto koje je svjedočilo našim najvećim radostima, ali i najdubljim žalostima, našim molbenim uzdasima, ali i poklicima zahvale Bogu za njegova dobročinstva. “Župna je crkva sagrađena kako bi primila sve one koji su tražili susret s Bogom. Kako je usporedo s porastom stanovništva rasla i njihova vjera, ona je u dva navrata povećana. Danas se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici jer nam je crkva postala pomalo prevelika. Ali, mjesta strahu nema sve dok ustrajno radimo na crkvi – zajednici vjerujućih, i dok se kao živo kamenje ugrađujemo u dom nerukotvoren na nebesima”.

Na poseban način u slavlju su sudjelovali KUD Sv. Mihovil iz Poljane i Udruga žena sv. Fume iz Sutomišćice u narodnim nošnjama, podsjećajući tako na pretke koji su svjedočili posveti prije više od 300 godina, ali i Udruga Pojonsko Srce u prepoznatljivim majicama podsjećajući da samo “znajući da smo dobro ukorijenjeni možemo vedro gledati u budućnost koju s povjerenjem predajemo najmlađima među nama”.

Nakon mise bila je organizirana i kratka zakuska s degustacijom domaćih kolača u župnoj kući.