Jeleni Đuriš, voditeljici DDK Preko, priznanje Crvenoga križa Zadarske županije

Jeleni Đuriš, voditeljici DDK Preko, priznanje Crvenoga križa Zadarske županije

Na tradicionalnoj svečanosti u povodu Dana darivatelja krvi, u Hotelu Kolovare u Zadru danas su uručena priznanja osobama koje su dale doprinos radu Društva Crvenoga križa Zadarske županije.

Prigodne zahvalnice dobile su četiri žene koje su donirale krv više od 35 puta i 16 muškaraca koji su krv dali 50 puta, a priznanja su uručena i osobama koje su doprinijele razvoju i popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Zadarskoj županiji te darivateljima koji zbog zdravstvenih razloga to više nisu u mogućnosti biti.

Anđelko Telesmanić, 100 darivanja

Među osobama koje su doprinijele razvoju i popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Zadarskoj županiji nagrađena je i Jelena Đuriš, voditeljica DDK Preko, koja je nakon uručenja istaknula da nagradu nije očekivala jer je riječ o volonterskom, besplatnom radu koji obavljaju ljudi plemenita srca.

-Nagrada je ipak priznanje za našu misao vodilju da je dobro činiti dobro, a trebala bi biti i poticaj mladima da sudjeluju u humanitarnim akcijama i nastave našim putem jer uistinu je riječ o plemenitom činu darivanja, a darujući djelić sebe spašavate nečiji život, poručuje Jelena Đuriš.

U radu aktiva DDK Preko sudjeluje od 1991. godine, kada je počela darivati krv, u vrijeme kad je bila najpotrebnija. Radili su tada, prisjeća se, i pakete s različitim potrepštinama za branitelje na prvoj liniji obrane Zadra, pekli kolače, pomagali u smještaju izbjeglica u hotelu u Preku i Zelenoj punti u Kukljici.

-Na čelu aktiva DDK Preko sam 20-ak godina, prije mene su bili pokojni Nikola Smud i Mira Košta, a onda su izabrali mene i pokojnu Svemirku Brižić da preuzmemo aktiv jer smo ionako surađivali s njima. Krv sam uspjela dati 44 puta i vjerojatno bih nastavila da se nisam razboljela od karcinoma dojke, a kao onkološki pacijent ne mogu darivati krv, što mi je jako žao. Svi smo u kući bili darivatelji, i moj pokojni suprug Damir i kćer Julijana i svekrva, ističe gospođa Đuriš.

Siniša Blaslov, 50 darivanja

Među zadarskim otočanima nagrađeni su i Anđelko Telesmanić, koji je primio priznanje za 100 puta darovanu krv.  S darivanjem krvi počeo je 1984. godine u svojoj tadašnjoj tvrtki Bagat, a nastavio u DDK Silba.

Zahvalnicu za 50 puta darovanu krv dobio je Siniša Blaslov, član DDK Kali,  a iz toga aktiva nagrađen je za poticanje svijesti o potrebi darivanja krvi te pomoć u organiziranju akcija Dario Mišlov te za dosadašnju iskazanu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku Lidija Mišlov.

Svima čestitamo i zahvaljujemo na plemenitosti!

Fotografije Zadarska županija