Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Uvalu Skraća u Gornjem selu krasi unikatna mozaik-klupa posvećena ribarima

Uvala Skraća, koja pripada Gornjem selu na području Ugljana, dobila unikatnu mozaik-klupu posvećenu ribarima.

Jedanaesta je to mozaik-klupa na području Općine Preko nastala u sklopu projekta TZM Ugljan “Svako misto svoju klupu ima” autorice Božice Boške Kliman.

-Rad na klupi u uvali Skraća počeli smo paralelno s tzv. antičkom klupom u Mulinama početkom ljeta. Kako su bile velike vrućine, radilo se noću koliko se moglo. U rujnu, kad su vrućine malo popustile, nastavili smo s radom i klupa je sada gotova, na moju i veliku radost svih mještana, govori autorica Božica Kliman.

I ovoga su se puta, kaže, turisti, većinom biciklisti, zaustavljali pokraj klupe u nastanku i željeli ostaviti svoj komadić mozaika sa željom da se vrate jednoga dana, sjednu i uživaju na klupi.

-Bilo je i puno malih pomagača koji su s bakama i roditeljima dolazili pomagati, a dječica su se zavlačila ispod klupe i lijepila nogare. Svima njima – Cviti, Kaji, Evi, Korini, Viktoru, Lucijanu, Noi, Luki, Borni – i djeci stranaca čija imena nisam doznala veliko hvala. Njihovi mali osobni pečati svakoj klupi daju posebnu osobnost,  dodaje autorica.

Klupa u uvali Skraća na sebi ima motive prekrasnog zalaska Sunca i ribice kao posvetu ribarima kojih iz uvale Skraća redovito isplovljavaju u ribarenje.

-Jedna je strana posvećena galebu koji čeka povratak ribara, a druga dupinima koje sam često gledala kako iskaču iz mora, prisjeća se gospođa Kliman.

U klupu veselih i vedrih boja ugrađeno je više od pet četvornih metara staklenih i keramičkih komadića, a dopusti li vrijeme, ove će jeseni biti dovršena i antička klupa u Mulinama.